Tekst objavljen: 11.01.2024 14:55        


Norveški parlament u utorak je dao zeleno svetlo za istraživanje minerala u arktičkom morskom dnu, u skladu s dogovorom vlade i opozicionih stranaka, a uprkos prigovorima klimatskih aktivista

Norveška je prva zemlja koja će rudariti na morskom dnu Detalj iz Norveške



Odluka dolazi u trenutku kad se Norveška nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru u komercijalnim razmerama i osigurati ključne minerale i radna mesta uprkos zabrinutosti u vezi sa uticajem na okolinu i međunarodnim pozivima na moratorijum.

Još se ne zna kada bi istraživanje moglo da počne, iako je plan da se kompanijama dodele ekskluzivna prava na istraživanje i potencijalno vađenje iz određenih područja nakon postupka prijave.

Proces će biti oblikovan prema onom uspostavljenom za istraživanje nafte i gasa u Norveškoj, dok će se o pitanjima poput oporezivanja raspravljati u kasnijoj fazi, rekao je političar agenciji Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Videćemo može li se to učiniti na održiv način i to je korak koji smo sad preduzeli – rekao je ministar energetike Terje Asland u parlamentu.

Izmenjena verzija vladinog predloga, o kojem se raspravljalo u utorak, postavlja strože zahteve za ispitivanje uticaja na okolinu tokom faze istraživanja nego što je prvobitno zamišljeno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rudarenje morskog dna norveška more rudarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana