Zvanični kurs Evra za dan 25.01.21. :: 117.5918 rsd
Tekst objavljen: 22.09.2019 11:00        


Norveška kompanija "Ekvinor" i britanska SSE "Rinjuvabls" zajedno će izgraditi i eksploatisati najveći vetropark u moru kod obale Velike Britanije

Norvežani i Britanci grade najveći vetropark na svetu

Ta investicija vredna je devet milijardi funti (10,2 milijardi evra), saopštila je danas norveška kompanija.

Te dve grupe pobedile su na tenderu za izgradnju vetroparka Doger bank u Severnom moru, ukupnog kapaciteta od 3,6 gigavata, što odgovara potrošnji 4,5 miliona domaćinstava, a predstavlja oko pet odsto ukupne britanske proizvodnje struje, navela je norveška kompanija.

Projekat koji obuhvata tri lokacije Krejki Bek A, Krejki Bek B, Tisajd A, od po 1,2 gigavata, predstavlja ukupnu investiciju od oko devet milijardi funti u periodu od 2020. do 2026. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Konačna odluka o investiciji za prvu od tri lokacije se očekuje 2020. a početak proizvodnje planiran je za 2023. godinu.

Očekivana cena će biti 40 funti po megavat satu.

"Ono što se sada vidi je da što više gradimo vetroparkove u moru to se smanjuju naši računi", rekao je Džon Soven, direktor Grinpisa za Veliku Britaniju, i pozvao britansku vladu da se više angažuje u izgradnji takvih objekata da bi se suočila sa hitnom situacijom oko klime.

Dve kompanije su formirale zajedničku firmu, SSE, škotska grupa koja je kotirana na londonskoj berzi biće zadužena za fazu izgradnje, a Ekvinor će biti zadužena za eksploataciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vetropark Velika Britanija norveška najveći vetropark na svetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana