Tekst objavljen: 03.09.2015 10:31        


Globalne berze su se juče suočile sa novim turbulencijama usled dodatnih dokaza o usporavanju rasta kineske privrede koji su podstakli strahovanja u pogledu globalne ekonomije. Uprkos novim potresima, većina berzanskih indeksa uspela je dan da završi u plusu, prenosi agencija Frans pres.

Nove turbulencije na globalnim berzama

Nakon velikih gubitaka s početka dana, većina azijskih berzi zatvorena je u pozitivnoj teritoriji ili uz male minuse, a sličan razvoj događaja bio je i u Evropi.

"Vlada zabrinutost u pogledu prognoze globalnog privrednog rasta, pre svega zbog Kine, i to u vreme kada se očkuje odluka američke centralne banke po pitanju podizanja kamatnih stopa. Sve to investitore čini nervoznim", rekao je za "Blumberg" strateg sidnejske firme AMP kapital investors Šejn Oliver.

U Aziji je tokijski indeks pao 0,39 odsto, dok je šangajski na početku dana pao 4,39 odsto, a kasnije se nešto oporavio i dan završio u minusu od 0,20 odsto. Honkonški indeks pao je 1,18 odsto, a seulski porastao 0,05 odsto.

Indeks menadžera nabavke za prerađivački sektor Kine je u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena sa julskih 50 poena. Podaci ispod 50 poena ukazuju na usporavanje prerađivačke aktivnosti.

Londonski indeks porastao je 0,41 odsto, pariski 0,30 odsto, a frankfurtski 0,32 odsto.
Na Wall Street-u je industrijski indeks Dau Džons porastao 0,81 odsto, tehnološki Nasdak 1,03 odsto, a širi indeks S||P 500 pao je 2,96 odsto.

Evro je na valutnoj berzi oslabio na 1,1240 sa 1,1313 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.
Skorašnja kolebanja na globalnim finansijskim tržištima su pokazatelj toga kako se rizici mogu brzo preliti sa jedne ekonomije na drugu, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard u poseti DŽakarti.

"U poslednjih nekoliko nedelja se pokazalo koliko je Azija u centru globalne ekonomije, i kako potresi na jednom tržištu u Aziji mogu da se preliju na ostatak sveta", izjavila je Lagardova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street svetske berze američka berza evropska berza azijska berza akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana