Tekst objavljen: 30.10.2015 15:33        


U prvih devet meseci 2015. godine plasman finansijskog lizinga za finansiranje različitih vrsta vozila porastao je 8 procenata, odnosno za više od 10 miliona evra. Tako je ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga, uključujući i finansiranje mašina, opreme i nekretnina, na kraju septembra iznosila 176 miliona evra.

Novi lizing ugovori vredni 176 miliona evra

Najveći plasman na tržištu finansijskog lizinga, sa ukupnim udelom od 40 procenata, zabeležilo je finansiranje nabavke komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, pa je tako vrednost novozaključenih ugovora ovih kategorija iznosila preko 70 miliona evra.

„U odnosu na isti period prošle godine, u pitanju je rast od 6,3 procenata i treba očekivati da se ovakvo kretanje zadrži do kraja godine. Udeo komercijalnih, teretnih i ostalih vozila u ukupnom finansiranju je dominantan, jer lizing jeste finansijski proizvod koji je kreiran prema potrebama pravnih lica i finansiranja osnovnih sredstava, pa proizilazi da najveći udeo u finansiranju putem finansijskog lizinga imaju upravo ona vozila koja predstavljaju neophodna sredstva za rad nekog preduzeća“, ističe Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Poredeći sa istim periodom prošle godine, najviši rast ostvarilo je finansiranje nabavke putničkih vozila, koje je zabeležilo povećanje od preko 6 miliona evra, odnosno čija je ukupna vrednost novozaključenih ugovora iznosila 59 miliona evra.

Rastu je u najvećoj meri doprinelo finansiranje nabavke novih automobila koje je povećano za preko 5 miliona evra, te je ukupna vrednost novozaključenih ugovora zaključno sa 30. septembrom iznosila 46,8 miliona evra.

„Finansiranje nabavke novih automobila putem finansijskog lizinga, u odnosu na isti period prošle godine, poraslo je za 12 procenata što predstavlja značajan rast, uslovljen sve većim korišćenjem finansijskog lizinga od strane malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koji lizing prepoznaju kao svoj primarni izvor finansiranja.

Razlog verovatno u najvećoj meri leži u povoljnijim kamatnim stopama od kredita što je posledica visoke konkurencije na tržištu, kao i načinima i uslovima otplate koje nude davaoci lizinga“, pojašnjava Milenković. Milenković dodaje da posmatrajući vrednost novozaključenih ugovora kojima se finansira nabavka kako putničkih, tako i komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, ali i nabavka mašina i opreme kao trećeg segmenta lizinga koji je iznosio 43,4 miliona evra, vrednost tržišta finansijskog lizinga je stabilna.

Kako bi podržali rast finansijskog lizinga, ali i unapredili ponudu na finansijskom tržištu potrebno je izvršiti neke zakonske izmene, ali pre svega uključiti lizing u subvencionisane programe podrške privredi kreirane od strane Ministarstva privrede.

„Finansiranje mašina i opreme putem finansijskog lizinga prepoznato je od strane privrede i čini veliki segment plasmana lizing industrije, 25 procenata. Verujemo da će i predstavnici Ministarstva privrede kreirati programe podrške privredi u koje će uključiti ponudu davaoca finansijskog lizinga, što bi dovelo do povoljnijih uslova za krajnje korisnike”, zaključuje Milenković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing kompanije lizing ugovori auto na lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana