Tekst objavljen: 03.12.2019 14:55        


Mnogi potrošači u čijim stanovima još uvek zvone stabilni telefoni žale se da ih trgovci raznolike robe prosto opsedaju pozivima, nudeći im da nešto kupe po povoljnim uslovima

Novi Zakon o zaštiti potrošača: Sankcije za trgovce koji maltretiraju građane preko telefona

Ta praksa trebalo bi da se izmeni kada se donese novi zakon o zaštiti potrošača, koji će biti harmonizovan sa sličnim propisima koji se primenjuju u zemljama Evropske unije.

U toku je javna rasprava o Predlogu zakona o zaštiti potrošača, koja se danas završava. Jedna od zanimljivijih novina odnosi se baš na oblast telemarketinga, kako se takav način prodaje popularno zove. Potrošači koji ne žele da ih promoteri i trgovci opsedaju i zovu, moći će da se reše te pošasti i da ne budu uznemiravani. Predviđeno je da RATEL vodi poseban registar u kojem bi trebalo da se nađu telefonski brojevi onih koji ne žele da putem telefona dobijaju trgovačke ponude i na taj način bi im privatnost bila zaštićena.

Šarolika ponuda


Ponuda telemarketinga je kod nas zaista šarolika. Nude se razni dušeci – s memorijskom penom i bez nje, lonci i šerpe, letovanja, zimovanja... Starijim sugrađanima nude se besplatni lekarski pregledi.

Često se potencijalnim kupcima obećavaju i nagrade, vikendi u banjama, ručak ili večera u lokalnom restoranu. Ko voli neka izvoli, a onima koji to ne žele preostaje da se upišu u registar.


To stvara novu obavezu za one koji robu nude na taj način. Oni će pre nego što okrenu brojčanik na telefonu i ponude robu morati da provere da li je telefonski broj koji nameravaju da biraju upisan u registar ili ne. Naravno, sve će ostati mrtvo slovo na papiru ukoliko se u taj proces ne uključe potrošači koji ne žele telefonsku ponudu. A to mogu tako što će se, kada registar bude formiran, prijaviti da ne žele da ih neko uznemirava telefonom.

– Veoma je dobro što se propisi vezani za potrošače harmonizuju s direktivama EU – kaže o toj novini predsednik Nacionalne oragnizacije potrošača Srbije Goran Papović. – Što se tiče konkretno registra, smatram da je to dobro rešenje. Ne vidim zašto bi neko na taj način uznemiravao ljude ukoliko oni to ne žele. Takav registar već postoji u Hrvatskoj i pokazalo se da je bio dobra odluka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Očekuje se da zakon o zaštiti potrošača bude usvojen do kraja ove godine. To znači da bi i registar telefonskih brojeva onih koji ne žele trgovačko uznemiravanje mogao zaživeti uskoro. Mnogi će odahnuti, a posebno stariji građani, koji najčešće ukazuju na to da poslenici u telemarketingu nemaju milosti: zovu u vreme popodnevnog odmora i kasno uveče. Najčešće su veoma uporni, a kada se već neko odazove na njihov poziv, ispričaju celu priču o tome šta i kako nude čak i kada su upozoreni na to da osoba s druge strane ne želi to da sluša.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
telefonska prodaja telemarketing predlog zakona zakon o zaštiti potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana