Tekst objavljen: 31.10.2015 16:03        


Srbija će značajno unaprediti nivo informacione bezbednosti, zahvaljujući donošenju zakona koji reguliše tu oblast i uspostavljanju nacionalnog tima za brzu reakciju na sajber pretnje (CERT) u 2016. godini, rečeno je danas na konferenciji "Smart eGovernment 2015". 

Novi zakon za veću sajber sigurnost

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić istakao je da se putem očuvanja bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema štite osnovna ljudska prava, lični podaci i privatnost gradjana.

"Informaciona bezbednost je osnova bezbednog biznisa, osnov za razvoj elektronskog poslovanja, internet trgovine, elektronskog bankarstva i generalno digitalne ekonomije", kazao je Savić.

On je rekao da je zaštita informacione bezbednosti neophodna za uspostavljanje moderne elektronske uprave, navodeći kao primer Estoniju gde je zbog hakerskih napada celokupan sistem e- uprave bio "oboren" više od sedam dana.

Savić je podsetio da je to Ministarstvo u saradnji sa drugim državnim organima izradilo Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti, u radnoj grupi za izradu tog dokumenta učestvovalo više od 30 stručnjaka.

"Zakon uređuje mere zaštite od bezbednosnih rizika u IKT sistemima, a njegovo donošenje predstavlja jedan od koraka ka harmonizaciji pravnog okvira Srbije sa evropskom u oblasti informacionog društva", istakao je Savić.

Odgovarajući stepen informacione bezbednosti je od velikog značaja za održiv razvoj informacinog društva u Republici Srbiji, dodao je Savić.

Prioriteti su unapređenje pravnog i institucionalnog okvira, zaštita kritične infrastrukture, borba protiv visokotehnološkog kriminala i naučno-istraživački rad i razvoj u oblasti informacione bezbednosti, a bitno je i poverenje korisnika informaciono-komunikacionih tehnologija i elektronskih servisa koji se koriste putem interneta, zaključio je Savić.

Pomoćnik direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Vjekoslav Bobar rekao je da informaciona bezbednost ne podrazumeva samo zaštitu osnovnih sredstava IKT i infrastrukture, već pre svega bezbednost elektronskih komunikacija i informacija, infrastrukture, softvera, fizičkog okruženja, ljudi i usluge.

Cilj je da se zaštiti poverljivost, integritet i raspoloživost podataka koji mogu da se učine javno dostupnim, kazao je Bobar.

Pretnje informacionim sistemima su greške i kvarovi koje čine 65 odsto napada na sistem i bezbednosti, prevare i kradje, sabotaže zaposlenih, kao i hakerski napadi, objasnio je Bobar.

Po informacijama koje ta Uprava ima, beleži se 100.000 hakerskih napada dnevno na sajt jedne državne institucije, pre svega iz zemalja istočnog sveta, rekao je Bobar, ali i napomenuo da te podatke treba uzeti sa rezervom.

Bobar je kazao da je planirano da u Srbiji sledeće godine konačno bude uspostavljen nacionalni tim za monitoring i brzu reakciju na kibernetičke pretnje - takozvani CERT (Computer Emergency Response Team).

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković istakao u video izjavi da država intenzivno radi na usvajanju Zakona o informacionoj bezbednosti i uspostavljanju CERT-a, dodajući da se svi zajednički na nivou države moraju boriti protiv opasnosti sajber terorizma.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović istakao je da država ozbiljno razmišlja o sajber bezbednosti, ukazavši i na neophodnost unapređenja elektronskih servisa kako bi se građanima i privredi olakšao svakodnevni život.

On je istakao da je država u poslednje dve godine ostvarila napredak u tom pogledu i postala efikasnija.
Stojanović je rekao da bi sledeće godine u aprilu trebalo da se uvede jedinstveni informacioni sistem "e-inspektor" gde će biti popisani svi poslovni procesi 36 republičkih inspektorata.

Stojanović je rekao i da Agencija za privredne registre, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i PIO fond imaju u planu da u najskorijem roku svoje podatke putem web servisa dostave preko portale e uprave svim organima koji imaju neko postupanje po zahtevu građana i privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sajber kriminal internet zaštita klijenata zaštita ličnih podataka eUprava hakeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana