Tekst objavljen: 10.02.2018 17:31        


Poslednjih 10-ak godina na finansijskom tržištu se uočavaju blage promene. Naime, i pored toga što tržište proizvoda i usluga postaje sve dinamičnije a tehnološki razvoj sve brži, podstaknuti pre svega svetskom ekonomskom krizom 2008. godine, tradicionalni oblici finansiranja pokazuju sve manje razumevanja za finansiranje inovacija kao i manju fleksibilnost prema novim i mladim preduzećima.

Novo na finansijskom tržištu Srbije – crowdfunding

Istovremeno pasivne kamatne stope imaju tendencijski pad, tako da štednja u bankama postaje sve manje privlačna. Neki analitičari već zaključuju da je došlo do određene birokratizacije i smanjenja elastičnosti bankarskog sektora.

Nove okolnosti su otvorile izvestan prazan prostor na finansijskom tržištu, što je, uz potencijale koje pruža internet, omogućilo nesmetan i direktan kontakt između učesnika, bez tradicionalnih posrednika. Po prvi put, posle mnogo godina, ustaljena pravila u razvoju biznisa se postepeno menjaju. Finansiranje start up-a, ili razvoja proizvoda u fazi prototipa uz davanje raznih benefita investitorima, postaje alternativa tradicionalnom kreditu. Umesto institucionalnih ili bogatih finansijera danas obični ljudi mogu da pozajme svoj novac inicijatorima, uz povoljnu kamatu za obe strane.

Kakve su zapravo ove promene? Da li je to samo privremeno prestrojavanje ili najava nečeg novog?

Mnogi autori ove promene već nazivaju alternativnim i istovremeno najavljuju buduću, sve značajniju demokratizaciju finansijskog tržišta u celom svetu.

U javnosti se obično u alternativne oblike finansiranja ubrajaju mikrofinansiranje (finansiranje lica sa srednjim i nižim prihodima), preduzetnički - venture kapital (početno finansiranje rizičnog biznisa), biznis anđeli (bogati investitori u hi-tech start up-ove, radi njihove brze prodaje) i crowd finansiranje (grupno finansiranje).

Uočljiv je veoma brz uspon crowdfunding-a u svetu. Za samo dve godine (2014. i 2015. godina), u svetskim razmerama, njegov volumen je porastao blizu 6 puta. Procenjuje se da je u 2015. godini u celom svetu bilo preko 2.000 crowdfunding veb-platformi. U studiji iz 2015. godine Svetska banka je predvidela da će do 2025. godine crowdfunding tržište imati volumen od blizu 96 milijardi dolara. Prema nekim drugim procenama, očekuje se da u narednih pet godina ovaj vid finansiranja dostigne 300 milijardi dolara.

Crowdfunding ne ugrožava, niti može da zameni banke, ali sasvim sigurno ozbiljno kuca na vrata finansijskog tržišta tražeći svoje mesto. Investing in idea je prva (i domaća) crowdfunding equity veb platforma u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
www.investinginidea.com crowdfunding equity veb platforma Investing in idea ideja za biznis investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana