Tekst objavljen: 28.04.2015 12:52        


Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškcih izjavio je danas da ne bi trebalo očekivati da MMF, u okviru prve revizije aranžmana, ima razumevanja za povećanje budžetskih rashoda i plata u javnom sektoru. 

Nužne reforme da bismo izbegli grčki scenario

On je istakao da nema razloga da se plašimo revizije aranžmana, ali su u Srbiji nužne strukturne reforme da bi se izbegao "grčki scenario".

"Prostora za to nema, dok god se javne finansije ne konsoliduju u narednim godinama", rekao je Šoškić Tanjugu na Konfereniji finansijskih direktora u Beogradu, govoreći o eventualnom povećanju rashoda iz budžeta.

On je, međutim, ocenio da nema razloga da se plašimo revizije aranžmana sa MMF-om, jer su određeni pozitivni elementi tu, po pitanju budžetskih prihoda i rashoda i ohrabrujuća je vest što smo po tom pitanju ispod limita dogovorenog aranžmanom sa MMF-om.

Šoškić, koji je i profesor Ekonosmkog fakulteta u Beogradu, naveo je da je pozitivno to što su usvojeni zakoni o radu o planiranju i izgradnji, koji je ubrazalo izdavanje građevinskih dozvola, kao i to što su ostvareni pozitivni pomaci po pitanju prihoda i rashoda u budžetu.

On je, međutim, dodao da treba očekivati da će MMF insistirati na strukturnim reformama i reformama javnih preduzeća.

"Te reforme su nužne da bismo izbegli grčki scenario, kao i da bismo izmenili sistem poslovanja državne administarcije i da bi imali zdravo privredno tkivo", rekao je Šoškić.

On je precizirao da će MMF tražiti da napravimo konkretne korake po pitanju tih reformi koje su nužne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reforme srbije reforme javnih preduzeća reforme MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana