EUR 117,58 USD 98,96 CHF 108,88

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 06.08.20. :: 117.5900 rsd

Tekst objavljen: 28.04.2015 12:52        


Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškcih izjavio je danas da ne bi trebalo očekivati da MMF, u okviru prve revizije aranžmana, ima razumevanja za povećanje budžetskih rashoda i plata u javnom sektoru. 

Nužne reforme da bismo izbegli grčki scenario

On je istakao da nema razloga da se plašimo revizije aranžmana, ali su u Srbiji nužne strukturne reforme da bi se izbegao "grčki scenario".

"Prostora za to nema, dok god se javne finansije ne konsoliduju u narednim godinama", rekao je Šoškić Tanjugu na Konfereniji finansijskih direktora u Beogradu, govoreći o eventualnom povećanju rashoda iz budžeta.

On je, međutim, ocenio da nema razloga da se plašimo revizije aranžmana sa MMF-om, jer su određeni pozitivni elementi tu, po pitanju budžetskih prihoda i rashoda i ohrabrujuća je vest što smo po tom pitanju ispod limita dogovorenog aranžmanom sa MMF-om.

Šoškić, koji je i profesor Ekonosmkog fakulteta u Beogradu, naveo je da je pozitivno to što su usvojeni zakoni o radu o planiranju i izgradnji, koji je ubrazalo izdavanje građevinskih dozvola, kao i to što su ostvareni pozitivni pomaci po pitanju prihoda i rashoda u budžetu.

On je, međutim, dodao da treba očekivati da će MMF insistirati na strukturnim reformama i reformama javnih preduzeća.

"Te reforme su nužne da bismo izbegli grčki scenario, kao i da bismo izmenili sistem poslovanja državne administarcije i da bi imali zdravo privredno tkivo", rekao je Šoškić.

On je precizirao da će MMF tražiti da napravimo konkretne korake po pitanju tih reformi koje su nužne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
reforme srbije reforme javnih preduzeća reforme MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana