Tekst objavljen: 26.05.2017 10:02        


U Privrednoj komori Srbije u Beogradu počela obuka za prvu grupu profesionalnih upravnika. Uskoro počinju predavanja i u Novom Sadu, Nišu...

Obuka za profesionalne upravnike

Tek svaka peta zgrada u Srbiji trenutno ima oformljen kućni savet, ali u Ministarstvu građevinarstva očekuju da će već sledeće godine statistika biti drugačija. Tome bi trebalo da doprinesu i profesionalni upravnici, koji se od danas obučavaju u Privrednoj komori za ovo potpuno novo zanimanje. Prve licence biće im dodeljene već krajem juna, a kurs traje 50 školskih časova.

Direktor Sektora za edukaciju PKS, Mirjana Kovačević, kaže da se do sada za obuke prijavilo više od 400 kandidata, a da će uskoro početi predavanja i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Leskovcu. Najviše interesovanja pokazali su upravo vlasnici i zaposleni u agencijama koje se već bave profesionalnim upravljanjem zgrada, jer su se među prvima prijavili za obuku i čine dve trećine polaznika.

Diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta Dejan Vujičić, već desetak godina je predsednik skupštine stanara u jednoj zgradi u beogradskom naselju Medaković. Na obuku se prijavio jer bi želeo da njegov hobi preraste u biznis od kojeg će moći pristojno da zarađuje.

- Pokušaću ovim poslom da se bavim profesionalno i smatram da to neće biti nimalo lako, pogotovo što će svaki upravnik morati da se angažuje u minimum 20 zgrada da bi uspeo da opstane na tržištu - kaže Vujičić. - Već sam stupio u kontakt sa pojedinim firmama koje se time bave profesionalno i zainteresovan sam za neki oblik franšize.Pomoćnik ministra građevine, Jovanka Atanacković, očekuje od profesionalnih upravnika da budu ambasadori kulturnog stanovanja.

Novi biznis za 50.000 dinara

Obuka za profesionalne upravnike u Privrednoj komori Srbije košta 30.000 dinara. Dodatni trošak za kandidate će biti i izdavanje licence, a nadležni još ne žele da otkriju visinu ove takse. Kako saznajemo, njena cena bi trebalo da bude oko 10.000 dinara. Osim PKS, i druge ustanove će moći da dobiju saglasnost resornog ministarstva za obučavanje polaznika, a za ovaj posao zainteresovan je i "Službeni glasnik". Da bi se bavio ovim poslom, profesionalni upravnik će morati da uplati i osiguranje od odgovornosti koje iznosi 8.000 dinara.

- Stanari će sami birati upravnika i ako nisu zadovoljni mogu uvek da ga zamene - objašnjava Atanacković.

- PKS je nadležna da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa, odnosno profesionalne odgovornosti, kao i za izricanje mera za te povrede. Cene njihovih usluga će se određivati ugovorom sa stanarima.

Znamo da su do sada usluge naplaćivali od 200 do 350 dinara.Profesionalnim upravnicima neće biti dovoljna samo licenca, jer s njom neće moći da rade, dok se ne zaposle kod poslodavca ili ne osnuju sopstvenu firmu.

Zakonski rok za formiranje registra stambenih zajednica je kraj godine, ali Atanackovićeva tvrdi da će on biti formiran već u junu. Od tog trenutka će početi da teče rok od šest meseci u kojem se sve stambene zajednice moraju upisati i izabrati "rukovodstvo" među komšijama ili se odlučiti za profesionalca. U suprotnom, opštine će im delegirati prinudnog upravnika.

UPRAVNIK NIKAD NE SPAVA

Predsednika skupštine stanara iz komšijskih redova, od profesionalnog upravnika razlikuje to što ipak još ima pravo na miran san. Profesionalac će biti u obavezi da klijentima bude dostupan 24 časa.- Oni moraju organizovati kol-centar tako da stanar može da se obrati da bi prijavio sve što mu smeta, počev od buke, do ostalih problema - navodi Atanackovićeva. - Posao profesionalnog upravnika nije da otkloni kvarove, ali je dužan da organizuje popravke i da reši probleme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
upravnik biznis obuka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana