Zvanični kurs Evra za dan 22.06.21. :: 117.5731 rsd
Tekst objavljen: 20.02.2020 12:35        


- Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija - rekao je direktor Energetske zajednice, Janez Kopač

Očekuje nas novo poskupljenje struje

- Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja - rekao je Kopač novinarima u skupštini gde se održava konferencija "Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji".

Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

- To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oprezivanja emsija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila -naveo je Kopač.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je naveo i da su u novom sedmogodišnjem budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

- Takav instrument bi treblao i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu - kazao je Kopač.

Struja je inače u decembru poskupela za 3,9 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
janez kopač struja skuplja struja co2

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana