Tekst objavljen: 26.01.2015 15:21        


Švajcarska ne može da dopusti da se njena valuta duže vreme zadrži na aktuelnom visokom nivou prema evru, jer bi to bilo previše štetno za švajcarsku privredu, ocenjuje austrijski ministar finansija, Jerg Šeling.

Očekuje se slabljenje franka

Švajcarska narodna banka (SNB) šokirala je pre desetak dana tržišta ukidanjem ograničenja kursa franka prema evru od 1,20 franaka za evro, posle čega je "švajcarac" nakratko skočio čak 40 odsto prema zajedničkoj valuti evrozone.

Zbog niskih kamata, krediti u francima bili su neko vreme popularni u pojedinim zemljama srednje i istočne Evrope, a aktuelno naglo jačanje švajcarske valute zadalo je veliku glavobolju korisnicima takvih kredita u mnogim državama.

Austrija je 2008. zabranila mnoge devizne kredite i njeni su građani manje pogođeni jačanjem franka. Ukidanje minimalnog kursa švajcarske valute prema evru, ipak poskupljuje servisiranje dugova za oko 151.000 austrijskih domaćinstava s kreditima u francima, u ukupnoj vrednosti 29 milijardi evra.
"Za Austrijance koji imaju kredite u francima to znači da se njihov dug povećava za oko 20 do 25 odsto", citira list "Ojsterajh" (Oesterreić) reči ministra Šelinga.

"Ne verujem da će se franak zadržati na aktuelnom visokom nivou na duži rok, jer Švicarska sebi to ne može da priušti. Izvoz previše poskupljuje, a turizam se smanjuje", kazao je austrijski ministar, prema pisanju lista.

Šeling nije naveo kako bi Švajcarska po njegovoj proceni mogla da zaustavi jačanje svoje valute, ali je poručio austrijskim građanima i telima lokalne uprave, poput bečkih gradskih vlasti, da bi bilo mudro kada bi pre roka otplatili te kredite i izvukli pouku za budućnost, prenosi Tportal.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
chf slabljenje chf pad švajcarca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana