Tekst objavljen: 06.02.2017 13:59        


Još dve uredbe o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva stupile su danas na snagu, a koje predviđaju da inspektori mogu da kontrolišu i gorivo u rezervoarima vozila. Prema novim propisima, inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila, tačnije kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. 

Od danas novine u kontroli goriva

Cilj je da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo, a istovremeno država suzbije crno naftno tržište.

Tim dopunama propisa Srbija zaokružuje nadzor prometa nafte i derivata prema zahtevima EU.
Inspektori su do sada kontrolisali poreklo nafte i derivata od uvoza, skladišta, barži, preradu u rafinerijama, pumpe.

Sada imaju i dodatan posao da kontrolišu rezervoare svih privrednika koji se bave transportom, kao i traktore i mehanizaciju poljoprivrednih gazdinstva.
Tako inspektori sada mogu da kontrolišu krajnjeg korisnika.

"Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno od propisa", rekao je za RTS Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Objašnjava da inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom organizuje kontrolu u kojoj će moći da na ulici zaustave vozilo i izvrše kontrolu.

"To možemo i samostalno, kod privrednih subjekata možemo kontrolisati prisutnost markera. Ukoliko je ona niža od dozvoljene to je kažnjivo", rekao je Petković.

On je rekao da su izmene u kontroli porekla i kvaliteta obuhvatile sve manjkavosti koje su uocene tokom kontrole 2016. godine.

Predviđene kazne su, za pravna lica do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara, dodao je on.

Kako kaže, već ima prijava i sada se kreće u pojačanu kontrolu.
Osim kontrole rezervoara, novina ima i u laboratorijskoj inspekciji.

"Sada je rok četiri dana od momenta kada se uzme uzorak do dobijanja analize, što će omogućiti da brže reagujemo", dodao je Petković.

Ističe da se na određenom broju pumpi često menjaju vlasnici, što ukazuje na neregularne radnje.
Sada ce vlasnici, u roku od 15 dana, biti u obavezi da dostave sve podatke o prodajnim objektima, kao i o tome koje se gorivo prodaje.

"Sve je u cilju da vozimo, koristimo kvalitetan derivat i da postoji lojalna konkurencija", kazao je Petković.
U protekle tri godine, koliko se gorivo markira, računa se da je oko 30 odsto dizela, koji je sada u prometu, iz sive zone ušlo u regularne tokove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kontrola goriva gorivo inspektori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana