Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 16.10.2020 12:55        


Od iduće godine važiće nova pravila za penzionisanje žena, što znači da će svaki zahtev, primljen posle 31. decembra ove godine biti razmatran pod novim uslovima. Za muškarce odlazak u redovnu penziju ostaje isti, dok za prevremenu ima promena

Od iduće godine se menjaju uslovi za odlazak u penziju

Naredne kalendarske godine žene će u starosnu penziju moći sa 63 godine i dva meseca života, umesto sa 63, koliko im je bilo potrebno da sada. Potreban broj godina radnog staža za njih ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Njihov odlazak u redovnu penziju ostaće isti, ali će doći do promena kod onih koji bi želeli da se prevremeno penzionišu.

“Neophodno je da lice ima 40 godina staža i 59 godina života. A za žene neophodno je da imaju navršenih 58 godina i četiri meseca života i što se tiče staža to je 39 godina i četiri meseca”, objasnio je Vladimir Stanković iz PIO fonda.

Kod žena je, kako je rekao, kao uslov predviđeno da se svake godine pomera za ta dva meseca.

“Što se tiče prevremene penzije tu sve zavisi, podiže se u odnosu na godine života za osam meseci, a što se tiče staža za četiri meseca”, precizirao je Stanković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost a uslov je, da su im poslodavci redovno uplaćivali doprinose.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju, tako što se starosna granica pomera od dva do šest meseci godišnje.

Tako će biti sve do 2032. godine kada će građanke Srbije moći da odu u penziju sa 65 godina života.

1 komentar

  1. User image
    Dzordz 17.10.2020 13:47

    U martu 2022. Punim 65 godina starosti i 43,5 godina radnog staža. Kada je najpovoljnije da odem u penziju, u martu 2022, ili decembru 2020, ili kad napunio 45 godina staža? Kada će mi penzija biti redovnog iznosa?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
uslovi za odlazak u penziju penzija žene penzija muškarci penzija odlazak u penziju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana