Tekst objavljen: 26.05.2018 14:34        


Poslodavci u Srbiji moći će od oktobra ove godine svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću. Građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac.

Od oktobra uplate zarada moguće i neradnim danima

Ovo omogućava novi "instant" platni sistem, koji će od oktobra pustiti u rad Narodna banka Srbije (NBS), kaže za Tanjug generalni direktor Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.

"Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci 'želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja', jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu", kaže Stanić.

Do sada, praksa je bila da ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati zaradu radnicima, novac je mogao da "legne na račun" tek u ponedeljak, ili, u slučaju da se "zakači praznik", tek nakon njega.

Stanić objašnjava da će po nalogu poslodavca, transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS, a banka u kojoj građani imaju račun, dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.

Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način.

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

"Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno, da u trgovini plate račun skenirajući telefonom KuAr kod (QR code), a trgovac će za razliku od kartičnih plaćanja ta sredstva dobiti za par sekundi", objašnjava Stanić.

Korist od novog sistema će zato, kaže Stanić, imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće.

Trgovci su do sada, u zavisnosti od ugovora koji imaju sa bankama, sredstva dobijali sa zakašnjenjem, a "kod instant plaćanja, primalac sredstava novac dobija odmah", naglašava Stanić.

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine.

"Moći će da se obavlja plaćanje 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, i vikendom i praznicima, a platni sistem NBS će raditi neprekidno i to je osnovna razlika na sisteme koji postoje u zemlji", kaže Stanić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposleni poslodavci novac zarade radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana