Tekst objavljen: 23.02.2015 8:10        


PARIZ, 8. februara (Tanjug) - Radoholičari su štetniji po firme nego zaposleni koji izostaju s posla, tvrde francuski analitičari, uz obrazloženje da su skriveni troškovi zbog preteranog ostajanja na poslu, koji dovode do povreda na radu i psihičke nestabilnosti, daleko veći nego u slučaju odsustva. "Bolest" savremenog društva, zavisnost od posla koja se obično vezivala za Japanace, proširila se i na evropski kontinent

Od radoholičara više štete nego koristi za firme

PARIZ, 8. februara (Tanjug) - Radoholičari su štetniji po firme nego zaposleni koji izostaju s posla, tvrde francuski analitičari, uz obrazloženje da su skriveni troškovi zbog preteranog ostajanja na poslu, koji dovode do povreda na radu i psihičke nestabilnosti, daleko veći nego u slučaju odsustva.
"Bolest" savremenog društva, zavisnost od posla koja se obično vezivala za Japanace, proširila se i na evropski kontinent posebno u vreme poslednje finasijske krize koja je počela 2008, kada su zaposleni zbog straha od gubitka posla ostajali i po 12 i više sati na poslu, piše list Figaro.
Francuski analitičar Matje Poaro, osnivač konsultantske kuće Midori Konsalting, navodi da je 2012. godine u Francuskoj 4,53 odsto zaposlenih izostalo sa posla, dok je stopa onih koji su prekovremeno radili daleko veća, i iznosi izmedju 6,34 do devet odsto.
Ovaj francuski stručnjak za kvalitet života na radu procenjuje da skriveni troškovi zbog preteranog ostajanja na poslu, koji dovode do povreda na radu i psihičke nestabilnosti, Francusku godišnje koštaju izmedju 14 i 25 milijadi evra, dok izostanci sa posla koštaju u proseku oko devet milijadi evra.
U Španiji više od 12 odsto populacije pati od radoholizma, a osam odsto zaposlenih radi više od 12 sati dnevno.
Svaki sedmi zaposleni Švajcarac pati od depresije usred premora na poslu, prenosi Figaro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana