Tekst objavljen: 17.12.2014 11:29        


Skupštiski odbor za finansije, republički budžet I kontrolu trošenja javnih sredstava odlučio je danas da prihvati dva i predloži jedan amandman na set finansijskih zakona čiji je predlagač Narodna banka Srbije.

Odbor prihvatio amandmane na set finansijskih zakona

Na Predlog zakona o osiguranju, platnim uslugama, zaštiti finansijskih korisnika i sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma podneto je ukupno 586 amandmana.
Odbor je prihvatio po jedan amandman na Predlog zakona o osiguranju, kao i na Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, i skupštini predložio na razmatranje amandman na

Predlog zakona o platnim uslugama. Ostale amandmane, Odbor nije prihvatio. Srđan Milovanović iz Narodne banke Srbije (NBS) obrazložio je na sednici odbora da je NBS prihvatila jedan amandman na Predlog zakona o osiguranju jer smatra da preciznije definiše jednu od nadležnosti iz delokruga Nadzornog odbora društva za osiguranje.

- Što se tiče ostalih amandmana napomenuo bih da su svi oni pažljivo razmatranii da će pojedine ideje iz tih amandmana za koje smatramo da su dobre biti prihvaćene i implementirane u izradi podzakonskih akata, koji će uslediti nakon usvajanja ovog zakona” - rekao je Milovanović.

Predsednik odbora Veroljub Arsić objasnio je na sednici da se amandman koji podnosi Odbor između ostalog odnosi na usklađivanje opštih uslova poslovanja banaka sa odredbama zakona i da su one dužne da mesec dana pre početka primene zakona o tome obaveste korisnike platnih usluga.

Odbor za finansije nije prihvatio nijedan amandan na izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali jeste amandman na izmene zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma za koji je prethodno predstavnik predlagača objasnio da je reč o terminološkom usklađivanju.
Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o pojedinostima na ta četiri predloga zakona.

- “U obrazloženju odredaba člana 221. Predloga zakona o platnim uslugama, predloženo je da se usklađivanje ugovora o platnim uslugama, koje su banke zaključile pre početka primene zakona vrši tako što su banke dužne da predlog okvirnog ugovora dostave svakom pojedinačnom klijentu” - rekao je Arsić.

On je dodao da je predloženo i alternativno rešenje za banke koje se sastoji u izmenama opštih uslova poslovanja kojim bi se, ako se banka opredeli za taj model, usklađivanja neposredno primenjivala na ugovorni odnos sa klijentom. “

Korisnici ugovora ne bi uživali manji stepen zaštite u tom slučaju s obizrom na to da bi banke bile dužne da u izmenjenim opštim uslovima poslovanja obaveste korisnike i učine mu dostupnim te uslove, bilo na svom veb sajtu, ili na šalteru” - istakao je Arsić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    leona 18.12.2014 8:40

    Opšti uslovi poslovanja banke - tri puta dnevno obidjite vašu banku, krivite vrat, da vam ne promakne, ako je sitnim
    slovima napiasan izmena, na istaknuta visoko na šalteru. Baš će korisnici finansijskih usluga biti obavešteni.

  2. User image
    Jova 18.12.2014 13:22

    Teško da obilažiš ovu banku tri puuta dnevno.... ovo je finansijski portal a ne banka.
    Svaki građanin bi trebao da pročita te izmene u zakonu i da dobro otvori oči kad potpisuje nešto jer niko od nas ne čita šta piše sitnim slovima, pa posle kukamo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skupština srbije nbs zaštita finansijskih korisnika kontrola troškova predlog zakona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana