Zvanični kurs Evra za dan 10.05.21. :: 117.5807 rsd
Tekst objavljen: 05.11.2015 11:12        


Globalna tražnja za sirovom naftom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) ostaće pod pritiskom u idućih nekoliko godina, navodi se u internom izveštaju te grupacije, što dodatno raspiruje polemiku o njenoj strategiji odbrane tržišnog udela a ne cena. 

OPEK danas u Beču kroji sudbinu cena nafte

Nacrt izveštaja o OPEK-ovoj dugoročnoj strategiji, u koji je uvid imala agencija Rojters, prognozira da će isporuke sirove nafte iz OPEK - čija je targetirana proizvodnja 30 miliona barela dnevno - lagano padati sa ovogodišnjeg nivoa do 2019. godine, osim ukoliko proizvodnja kod konkurentskih proizvođača ne uspori brže nego što se očekuje.

Čelnici OPEK-a, službeni predstavnici 12 zemalja članica naftnog kartela, sastali su se danas u sedištu grupacije u Beču da bi odobrili konačni nacrt izveštaja, navodi britanska agencija.

Izveštaj na 44 stranice, s oznakom "Poverljivo", uključuje i dodatak koji sadrži komentare dve zemlje članice, Irana i Alžira, sugeriše na to da se OPEK vrati svojoj staroj politici podsticanja cena do željenog nivoa prilagođavanjem isporuka.

"Postizanje sporazuma o poštenoj i razumnoj ceni nafte za narednih šest do 12 meseci", jedan je od koraka koji Iran preporučuje da OPEK preduzme. "OPEK treba da utvrđuje maksimalan nivo proizvodnje za intervale od šest ili 12 meseci", navodi se u dokumentu.

OPEK-ovi ministri nafte sastaće se 4. decembra kako bi odlučili da li će produžiti sa strategijom omogućavanja pada cena kako bi podrili isporuke skupljih konkurenata. Od novembra 2014. godine, kada je grupacija usvojila takvu politiku, OPEK-ova proizvodnja je porasla, ali su cene sve dublje padale na štetu prihoda od nafte.

Naftni kartel predviđa u narednih nekoliko godina samo blagi oporavak cena nafte, koje su više nego prepolovljene od juna prošle godine na 50 dolara za barel, zbog prevelike ponude.
U izveštaju se prognozira da će cena sirove nafte iz OPEK-ove korpe u 2015. biti na nivou od 55 dolara, i da će do 2020. godine rasti za po 5,0 dolara godišnje do nivoa od 80 dolara, prenosi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
opek-a cena nafte nafta oporavak cene nafte proizvođači nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana