Tekst objavljen: 27.07.2017 12:20        


Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je postao prvi međunarodni kreditor koji je obezbedio dinarski kredit u iznosu od 615 miliona dinara Opportunity banci (OBS) za podršku mikro i malim preduzećima, posebno u ruralnim delovima Srbije.

Opportunity banci za podršku mikro i malim preduzećima

Sredstava za ovaj dinarski kredit EFSE je obezbedio u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). EBRD je u decembru 2016. izdala trogodišnju obveznicu u vrednosti 2.5 milijardi dinara, čime je ova razvojna banka postala prva međunarodna institucija koja je izdala obveznicu u domaćoj valuti.

Ovaj kredit će omogućiti Opportunity banci da ponudi finansiranje u domaćoj valuti klijentima u ruralnim područjima, kao što su mali poljoprivredni proizvođači, koji su do sada imali ograničen pristup finansiranju. Korišćenjem dinarskih kredita takođe se eliminiše rizik promene deviznog kursa koji postoji kod kredita koji su indeksirani u stranoj valuti. OBS je jedna od vodećih banaka u kreditiranju poljoprivrednika, koja obezbeđuje svaki treći poljoprivredni kredit u Srbiji.

Obraćajući se gostima na konferenciji EFSE u Splitu, Hrvatska, predsedavajući Odbora EFSE Kristof Tiskens je rekao: “Veoma smo ponosni što smo postali prvi međunarodni kreditor koji je obezbedio finansiranje u srpskoj valuti, ali smo takođe ponosni i na činjenicu da će se taj novac koristiti za podršku mikro i malim poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u ruralnim delovima Srbije. OBS je posvećen partner Fonda dugi niz godina i s obzirom na to da je jedna od vodećih banaka u oblasti kreditiranja poljoprivrede u zemlji, njen stalni rad na povećanju dostupnosti finansijskih proizvoda u Srbiji podržava naš cilj promovisanja ekonomskog razvoja i prosperiteta u regionima u kojima radimo.”

Predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke, Vladimir Vukotić ovim povodom je izjavio: “Višegodišnja podrška EFSE fonda veoma je bitna za Opportunity banku, kao finansijsku instituciju najviše posvećenu finansijskoj inkluziji klijenata u Srbiji, što je sastavni deo naše misije – da omogući pristup finansijskim uslugama klijentima kojima su te usluge ograničene ili čak onemogućene, što je rezultiralo udelom od 65% kreditnih klijenata banke sa prebivalištem u seoskim i ruralnim sredinama Srbije. Ovi klijenti zbog jednostavnosti i oslonjenosti lokalnih tržišta u okviru kojih posluju na domaću valutu, apsolutno preferiraju zaduživanje u dinarima u odnosu na kredite sa deviznom klauzulom i zato je ovaj pionirski poduhvat koji su zajedno realizovali EFSE, EBRD i Opportunity banka za njih izuzetno važan, pošto će im u budućnosti omogućiti zaduživanje na duže rokove. Ovaj kredit će takođe omogućiti Opportunity banci da nastavi da daje aktivan doprinos dinarizaciji bankarskog sistema u Srbiji tako što će i dalje povećavati udeo kreditnog portfelja odobrenog u dinarima koji trenutno iznosi skoro 50%. “

O Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je osnovan od strane Nemačke razvojne banke (KfW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije (EC). Fond ima za cilj podsticanje ekonomskog razvoja i prosperiteta u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, BJR Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini i Turskoj. Budući da je pristup finansiranju ključni faktor uspeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, EFSE je fokusiran na podršku lokalnim finansijskim institucijama u jačanju njihovih kapaciteta kako bi se osiguralo odgovarajuće i održivo finansiranje.

EFSE pruža dugoročno finansiranje, prvenstveno mikro i malim preduzećima, ali i domaćinstvima, u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja koji se usmeravaju korisnicima kroz saradnju sa lokalnim finansijskim institucijama. Centar za tehničku pomoć EFSE-a podržava investicione aktivnosti Fonda kroz projekte tehničke podrške, savetovanja i obuke partnerskih institucija, a u cilju razvoja operativnih kapaciteta i profesionalnog rukovođenja. EFSE je osnovan od strane Nemačke razvojne banke (KfW) 15. decembra 2005. iz četiri donatorske inicijative pod njenom upravom kao prvi primer javno-privatnog partnerstva te vrste i prvi fond koji se bavi privlačenjem privatnih finansijskih sredstava za razvojne svrhe i kredite mikro i malim preduzećima u regionu.

Kapital se obezbeđuje kroz donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatne institucionalne investitore, uključujući Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ), Evropsku komisiju (EC), Vladu Albanije, Kreditnu podršku za mala i srednja preduzeća (SMBCS) - filijala Centralne banke Jermenije, Razvojnu banku Austrije (Oesterreichische Entwicklungsbank - OeEB), Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), Dansku međunarodnu agenciju za razvoj (Danida), Nemačku razvojnu banku (KfW) kao vodećeg investitora, Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Holandsku finansijsku kompaniju (FMO), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB), Sal. Oppenheim i Deutsche Banku. Oppenheim Asset Management Services S.à.rl iz Luksemburga i Finance in Motion GmbH iz Nemačke su menadžer, odnosno investicioni savetnik Fonda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za mala i srednja preduzeća Opportunity banka mikro razvoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana