Tekst objavljen: 06.04.2016 15:47        


Cene nafte blago su porasle danas u trgovanju u Aziji, nakon što je Kuvajt saopštio da bi dogovor o zamrzavanju proizvodnje na sastanku vodećih svetskih proizvođača "crnog zlata" ovog meseca još uvek mogao da bude postignut uprkos oprečnim izjavama glavnih aktera. 

Optimizam Kuvajta zaustavio pad cena nafte

Međutim, analitičari smatraju da oporavak verovatno neće potrajati zbog teskobne situacije sa prevelikom ponudom i slabom tražnjom do koje je dovelo usporavanje svetske ekonomije.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju skočila je 97 centi (2,70 odsto) na 36,86 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za junske isporuke popela se za 68 centi (1,8 odsto) na 38,55 dolara, izveštava agencija AFP.

Oba tipa nafte su još juče kasno popodne počela da beleže rast, ali su cene i dalje daleko ispod nivoa od 40 dolara dostignutog prošlog meseca na krilima nade da će vodeći proizvođači postići dogovor o ograničavanju produkcije na sastanku u Dohi 17. aprila.

Cene ove sirovine su počele da tonu prošlog petka, nakon izjave saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da će njegova zemlja pristati na limitiranje proizvodnje samo ako rivalski proizvođači, kao što je Iran, prihvate to isto.

Iran, koji povećava proizvodnju posle januarskog ukidanja zapadnih sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa Teherana, insistira na tome da ta zemlja ne treba da bude među onima koje će limitirati pumpanje "crnog zlata".

Jedna od vodećih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Kuvajt, saopštila je, međutim, da se do dogovora o zamrzavanju proizvodnje može doći i bez Teherana, izvestila je njujorška agencija "Blumberg njuz".

Prema navodima "Blumberga", guverner OPEK-a iz Kuvajta Naval al-Fezaija izjavio je da vodeći proizvođači nemaju drugi izbor nego da postignu dogovor i da ograničenje proizvodnje omogućava da se unapred utvrdi najniža prihvatljiva cena za prodavce.

Rik Spuner, glavni tržišni analitičar u kompaniji CMC Markets u Sidneju, kaže da će trgovci verovatno sačekati rezultate sastanka radije nego da prave velike opklade.

"S obzirom na haotične izjave... ljudi će ih (izjave) verovatno samo ignorisati dok ne vide rezultate sastanka", rekao je Spuner u telefonskoj izjavi za AFP.

Izjava šefice Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard da je globalni privredni oporavak još uvek "prespor" i "previše krhak" doprineo je još sumornijem raspoloženju na prezasićenom tržištu nafte, kao i loša vest o izgledima potražnje, ocenjuju analitičari, a prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodni monetarni fond zalihe nafte laka nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana