Tekst objavljen: 17.09.2017 17:34        


Ove sezone je oko 500 Nišlija tražilo obustavu grejanja iz Toplane, uglavnom zbog toga što im je bilo skupo. Iako je prema gradskoj Odluci, oni ipak moraju da plaćaju trećinu fiksnog dela, njima ostaje još jedan namet za koji do sada mnogi nisu znali - održavanje grejnih instalacija.

Otkačili radijatore ali plaćaju održavanje instalacija

Ovo su, kako objašnjava v. d. direktor Toplane Predrag Milačić, vlasnici stanova u obavezi da plaćaju po Zakonu o stanovanju.

"To je čisto komercijalna usluga. Naše je, po Zakonu o energetici, proizvodnja, distribucija i snabdevanje toplotnom energijom i to se odnosi na toplovodni sistem koji se završava izmenjivačem toplote u podstanici. Nadalje, zaključno sa radijatorom su unutrašnje instalacije koje po Zakonu o stanovanju treba da se održavaju i tu se stambene zajednice komercijalno opredeljuju da li će to da radi JKP “Gradska toplana” ili bilo koja druga privatna firma koja se time bavi na teritoriji Niša - kaže Milačić."

Ovu uslugu Toplana naplaćuje 2,56 dinara po kvadratu, a kako dodaje Milačić, zajednice stanara mogu da sklope ugovor o održavanju sa bilo kojim drugom firmom koja se time bavi.

Ovu uslugu plaćaju svi korisnici, pa i oni bivši, odnosno oni kojima je Toplana obustavila isporuku. Iako su radijatori otkačeni od cevi, prema rečima direktora Toplane, korsnici su vlasnici instalacija i oni moraju da plaćaju njihovo održavanje.

Oni su suvlasnici unutrašjih grejnih instalacija koje su vlasništvo svih stara i svi zajedno moraju da učestvuju u održavanju svih ostalih pa i tih instalacija. Ne može svaki korisnik pojedinačno da se opredeljuje već cela stambena zajednica - dodaje.


Podsetimo, po gradskoj Odluci o načinu snabdevanja toplotnom energijom, oni koji žele da obustave grejanje, ipak su u obavezi da plaćaju oko 33 % fiksnog dela računa Toplani. Iz ovog preduzeća, kao i iz gradske vlasti, ovakav namet pravdali su time da instalacije koje ostaju u stanu, kao i susedi koji ostaju na sistemu, ipak “greju” korisnike kojima je obustavljeno grejanje.

Ugovor raskinula samo 2 korisnika koji su vlasnici kuća

Iako su se Nišlije protestima izborile za mogućnost da se oslobode daljinskog grejanja bilo privremeno ili da trajno raskinu ugovor, stanari su ipak nezadovoljni, jer je oslobađanje skoro pa nemoguće.
Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o stanovanju diktiraju uslove koje moraju da ispune korisnici da bi raskinuli ugovor. U pitanju su radovi koje je neophodno da urade, a za sve radove koje imamo u stanu je poznata procedura. Koliko je ona komplikovana ili ne i koliko korisnici mogu za bilo koje radove da obezbede papirologiju je isto komplikovana kao i u slučaju raskida ugovora - objašnjavaju iz Sekretarijata za energetiku.

Ove sezone niko od vlasnika stanova u zgradama koji su pokušali da raskinu ugovor sa Toplanom, nisu uspeli u ovoj nameri jer “nisu ispunili uslove”. Tehnička dokumentacija treba da se pribavi od svih nadležnih institucija, kao u slučaju izvođenja bilo kojih radova, kazali su iz Sekretarijata za energetiku.

UPSS ističe da su uslovi koje je predvideli iz rukovodstva Grada nezakoniti i nerealni.

"Oni traže da se ispune uslovi za objekte koji su u izgradnji, a mi svi živimo u izgrađenim objektima - rekao je ranije Saša Kostić iz UPSS-a."

Iz Toplane kažu da su sve uslove za raskid ugovora ispunila 2 korisnika koji su vlasnici privatnih kuća. Oni nemaju nikakvu obavezu više prema Toplani - ni plaćanje procenta fiksnog dela, niti održavanje instalacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 16.09.2017 19:45

    Svakome bi trebalo da je jasno da je u Srbiji uspostavljen neviđeni monopol JKP Toplana , Objedinjene naplate i lokalnih vlasti koje kreiraju odluke kako bi naplaćivali i ne izvršene usluge a što Ustavni Sud ne reaguje kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal.Odbijanje Toplane da prekine fakturisanje vlasniku stana koji ne želi da koristi njihovu skupu uslugu je nezakonito jer Toplana i nema te ingerencije, ali se to ne spominje. Toplana mora kao prodavac kwh toplotne energije da ugradi u svaki objekat kalorimetar i samo na osnovu očitanih stanja da ispostavlja Račun Skupštini stanara koji će deliti iznos na pojedine korisnike u zgradi: Očitavanja kalorimetra se moraju vršiti u prisustvu korisnika a u dokumenat otpremnice se unosi očitano stanje koje overava korisnik i radnik Toplane. Nemože Toplana da fakturiše PAUŠALNO (sa dvostruko većom akontacijom 12 meseci i tako naplati godišnje 2 grejne sezone ne prikazujući OBRAČUN) već mora da naplaćuje sa 7 računa od Oktobra zaključno sa Aprilom. Niko nije dužan da beskamatno finansira toplanu i gradsku vlast i partije sa jednom ukradenom sezonom preko leta. Što se tiče održavanja niko nije dužan da mesečno plaća ako se radovi na održavanju ne izvode. Plaćanje se mora vršiti samo kada su intervencije i izvršene i tada korisnici plaćaju iz računa koji je otvorila skupština stanara za održavanje zgrade. I to mesečno fakturisanje od Objedinjene naplate a da korisnici nemaju uvid u korišćenje i trošenje uplata je nezakonito jer korisnici više ne kontrolišu skidanje iznosa sa takvog računa. Sve zakone i uredbe vlast prilagođava isključivo da se domogne novca od građana bez obzira da li je izvršena neka usluga ili ne i sve usluge pretvara u paušalnu naplatu a ne po izvršenim uslugama.Tako radio ne radio svira mi radio, oni su obezbedili svoje plate, sigurno radno mesto, uplate za penzije ostvarujući monopol i sigurne prihode.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nišlije toplana centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana