Tekst objavljen: 10.02.2017 9:54        


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ponovio je svoje snažno protivljenje prema otpisu grčkog duga, navodeći da tako nešto nije moguće prema Lisabonskom sporazumu, osim u slučaju da Grčka napusti evrozonu. Međunarodni monetarni fond (MMF) istovremeno, kako prenosi agencija Frans pres, pritiska poverioce Atine na rezanje grčkog duga.

Otpis duga moguć ako Grčka izađe iz evrozone

"Ne možemo da prihvatimo smanjenje duga za Grčku, to ne dozvoljava Lisabonski sporazum (EU). Za tako nešto, Grčka bi morala da napusti monetarnu uniju", rekao je Šojble za nemačku državnu televiziju ARD.

MMF je ove nedelje objavio izveštaj u kom je naveo da Grčka neće rasti tempom koji se očekuje i da neće biti u stanju da otplaćuje svoje "veoma neodržive" dugove u budućnosti.

Grčka prolazi kroz višegodišnje iscrpljujuće mere štednje još od finansijske krize 2008, boreći se sa nivoom duga od 160 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Evrozona želi da Grčka ostvari budžetski suficit od 3,5 odsto pre nego što počne da otplaćuje dug, dok MMF smatra da može da postigne tek oko 1,5 posto.

Situacija će postati "eksplozivna" na duge staze, ako se ne nađe rešenje, upozorila je međunarodna finansisjka institucija sa sedištem u Vašingtonu.

Šojble je rekao bi bilo kakva redukcija grčkog duga bila kršenje pravila evrozone, koja kažu da "nijedna zemlja članica u monetarnoj uniji ne može da bude odgovorna za dugove drugih".

"Pritisak na Grčku da sprovodi reforme i postane konkurentna zemlja mora da se održi. U suprotnom, oni neće moći da ostanu u jedinstvenoj valuti", dodao je Šojble.

Sličan stav je izneo i lider nemačke partije Slobodnih demokrata (FDP), Kristijan Lindner, koji je rekao da Grčka prvo treba da napusti evrozonu, a zatim da joj se smanji teret dug.

"Grčka, međutim, treba da ostane u EU, tako da može da dobija subvencije koje bi opredelila u infrastrukturu ili podršku malim i srednjim preduzećima", rekao je Lindner za nemačku radio stanicu Dojčlandfunk.

"Jasno je da je Grčkoj potreban otpis dugova. Grčki dugovi mogu da se otpišu samo ako je ona izvan evrozone, tako da ovde govorimo o Gregzitu", kazao je on.

Prema njegovom mišljenju grčki premijer Aleksis Cipras ne namerava da sprovede dogovorene reforme, zbog čega treba promeniti strategiju.

Bundestag, donji dom parlamenta, na izborima 24. septembra, prenosi Frans pres.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grčka kriza grčka ekonomija javni dug grčke MMF evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana