Tekst objavljen: 30.06.2015 14:00        


ATINA, 30. juna (Tanjug) - Premijer Grčke Aleksis Cipras pozvao je danas Grke da na referendumu 5. jula glasaju protiv dogovora o međunarodnoj pomoći, odbacivši upozorenja da bi većinski "ne" izvelo Atinu iz evrozone. "Mislim da njihov plan nije da istisnu Grčku iz evrozone, već da stanu na put nadanjima da u Evropi mogu da postoje različite politike", rekao je Cipras grčkoj državnoj televiziji.

Ova vlada neće sprovoditi beskrajne mere štednje

Cipras je dodao da "što odlučnije bude glasanje protiv dogovora reforme-za-pomoć, Grčka će biti snažnija u bilo kojim pregovorima koji bi mogli da uslede".

Premijer je rekao i da će njegova vlada poštovati odluku Grka da se nastavi s dugoročnim merama štednje, ali da "ona neće biti ta koja će ih sprovoditi".

"Ako grčki narod želi da beskonačno nastavi s planovima štednje, zbog kojih nećemo moći da uzdignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će ih sprovoditi".

Cipras je rekao da je i dalje spreman da nastavi da razgovara sa evropskim liderima da spase pregovore i da će, ako oni u ponedeljak ponude dogovor, Grčka će u utorak platiti svoj dug.
"Moj telefon je dostupan po ceo dan. Ko god da pozove, ja se uvek javljam", poručio je Cipras.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot Grčke grčka kriza grčka ekonomija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana