Tekst objavljen: 27.12.2013 13:00        


Američki gigant Epl ostaje i dalje najskuplje preduzeće u svetu, čija tržišna vrednost iznosi 490 milijardi dolara, prema klasifikaciji Ernst&Janga. Tri švajcarske kompanije - Roš, Novartis i Nestle - našle su se na listi 100 kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svetu, i to među prvih 20.

Ovo su najskuplje kompanije u svetu, Epl dominira

Kompanija Roš beleži berzansku kapitalizaciju od 232 milijarde dolara (207 milijardi franaka) i nalazi se na 11. poziciji u svetu. Sa sumom od 229 milijardi dolara, Nestle drži 13. mesto, a Novartis 18. s tržišnom kapitalizacijom od 212 milijardi dolara.

Ova tri švajcarska giganta povećala su berzansku vrednost za 15 odsto na globalnom nivou, a samo američke kompanije su imale veći rast, odnosno 23 odsto. U ukupnoj klasifikaciji, Švajcarska dolazi posle SAD, Velike Britanije, Kine, Nemačke, Francuske i Australije.

U studiji se dalje navodi da američke kompanije i ove godine dominiraju sa stanovišta tržišne vrednosti, budući da 47 najvećih firmi na listi od 100 potiče iz SAD, što je za četiri više nego prošle godine.

Informatički gigant Epl ostaje i dalje najskuplje preduzeće u svetu, čija tržišna vrednost iznosi 490 milijardi dolara, što je ipak oko devet miijardi manje nego u 2012. Naftna kompanija Ekson beleži berzansku kapitalizaciju od 434 milijarde dolara, a sledi Gugl sa 363 milijarde.

Što se evropskih preduzeća tiče, 32 figurišu među 100 najvećih, što je za dva manje nego prošle godine, ali nijedna od ovih kompanija se ne nalazi u "top 10", a kao razlog lošeg plasmana, autori ove studije navode finansijsku krizu, spori privredni rast i visoke cene energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
IT kompanije najveće kompanije apple epl

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana