Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 08.12.2019 9:00        


Nemačka industrijska proizvodnja zabeležila je neočekivani pad u oktobru od 1,7 odsto u odnosu na septembar, prema podacima Zavoda za statistiku, Destatisa

Pad nemačke industrije od 1,7%

Ove vesti povovo su izazvale zabrinutost u zemlji u vezi sa izgledima ekonomskog rasta.

Ekonomski analitičari su predviđali povećanje industrijske proizvodnje od 0,1 odsto u oktobru, prenosi Rojters.

Na godišnjem nivou, nemačka industrija je u oktobru potonula za čak 5,3 posto. Na porazan oktobarski učinak industrije najviše je uticao mesečni pad proizvodnje kapitalnih dobara od 4,4 procenta, najveći u poslednjih više od pet godina.

Proizvodnja intermedijarnih dobara je porasla za jedan posto, a potrošačkih dobara za 0,3 odsto. Energetski sektor je zabeležio rast proizvodnje od 2,3 procenta, dok je građevinski ostvario pad od 2,8 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kao uzroke naglog posustajanja privrede Nemačke, ekonomisti navode negativne efekete koje njeni izvozno orijentisani proizvođači trpe zbog trgovinskog sukoba SAD i Kine, uvođenja američkih tarifa na uvoz robe iz Evropske unije, kao i zbog poremećaja u automobilskoj industriji i neizvesnosti oko Bregzita.

Nemačka ekonomija je u trećem kvartalu za dlaku izbegla recesiju zabeleživši minimalan rast od 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, kada je bruto domaći proizvod pao za 0,2 procenta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka industrija oštar pad pad industrijske proizvodnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana