Tekst objavljen: 25.05.2016 13:00        


Cene nafte su uzletele danas u azijskom trgovanju ka nivou od 50 dolara za barel posle vesti o većem padu američkih zaliha te sirovine nego što je očekivano, do kog je došlo zbog poremećaja proizvodnje u Kanadi usled požara. Američka referentna nafta WTI za isporuke u julu skočila je za 78 centi (1,6 odsto) na 49,40 dolara po barelu, na novi sedmomesečni maksimum.

Pale američke zalihe nafte, cene lete na 50 dolara

Evropska referenca, severnomorska nafta "brent", takođe za juli, poskupela je za 72 centa (1,48 odsto) na 49,33 dolara po barelu, izveštava agencija AFP.

Američki institut za naftu je saopštio sinoć da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 5,14 miliona barela prošle nedelje, izvestila je agencija "Blumberg news". Podaci američke Uprave za energetske informacije, koji se očekuju kasnije danas, verovatno će potvrditi pad zaliha.

Postojala su očekivanja u pogledu pada zaliha zbog velikog požara u zapadnim pokrajinama Kanade, koje su najveći dobavljač sirove nafte na američkom tržištu.

"Procene nagoveštavaju da je proizvodnja smanjena za više od milion barela dnevno. Očekuje se da će se to pokazati i kada večeras američko Ministarstvo za energetiku objavi podatke o zalihama nafte, pošto tržište odmerava cenu od od 50 dolara po barelu", naveo je direktor za rad s klijentima u kompaniji CMC Markets, Aleks Furber, u tržišnom komentaru.

Ipak, prisutna je zabrinutost da bi rast dolara, koji podstiču priče o tome da će Federalne rezerve povećati kamatne stope već u junu, kao i povratak kanadskih proizvođača na onlajn tržište - mogli da obuzdaju dobitke.

"Cene su pod pritiskom jakog dolara i zabrinutosti zbog prezasićenosti ponude pošto se proizvodnja kod vodećih izvoznika povećava", ocenjuje se u komentaru sinapurske UOB banke.

Snažniji američki dolar čini skupljim sirovine poput nafte izražene u američkoj valuti, što vodi ka slabljenju tražnje.

Veliki izvoznik nafte, Iran, takođe je objavio da će povećavati proizvodnju nafte posle januarskog ukidanja zapadnih sankcija, uvedenih Teheranu ranije zbog nuklearnog programa.

Tržišta sada iščekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPE) 2. juna u Beču, u nadi da bi na njemu mogao da bude postignut dogovor o smanjenju proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka nafta zalihe nafte skok cena nafta na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana