Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 22.06.2020 9:50        


PayPal, jedan od najpopularnijih sistema za elektronski presnos novca odnedavno je uveo nova pravila za korisnike u Srbiji, tako što sve devizne transfereautomatski razmenjuje u dinare, po vrlo nepovoljnom kursu

PayPal promenio politiku prema Srbiji, NBS savetuje da se direktno obratite ovom servisu

List navodi da to nije jedina konverzija sredstava već da novac, dok ne stigne na isplatu, često prođe još jednu ili čak dve konverzije, pri čemu klijent može da izgubi i deset odsto novca koji je prebacio sa PayPal-a.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da su upoznati sa novom praksom finansijskog servisa, ali da nijedan ovdašnji propis nije uslovio ovu kompaniju da menja svoju poslovnu politiku u našoj zemlji.

NBS navodi i da od 2015. godine, kada je PayPal omogućio građanima u našoj zemlji uslugu prijema novca, nije se promenio nijedan relevantan propis zbog kog bi oni menjali dosadašnju praksu.

"Niti Narodna banka Srbije ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili postoji bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga ove kompanije našim građanima i privredi. Od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava, NBS nikada nije videla smetnje u tome da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare", saopštila je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodaje se i da centralna banka nema nikakva nadzorna ovlašćenja nad poslovanjem PayPal-a, koji predstavlja stranu instituciju elektronskog novca čije je sedište u Singapuru, niti zakonski osnov da prema prema njima preduzima mere propisane Zakonom o platnim uslugama.

U Narodnoj banci objašnjavaju da su već kontaktirali s PayPal-om i zatražili objašnjenje za promenu prakse u Srbiji.

"Korisnicima ovih usluga ne ostaje ništa drugo nego da budu uporni i da se obraćaju ovoj instituciji sa zahtevom da se u svakom pojedinačnom slučaju unesu izmene kako ne bi dolazilo do nepotrebnih i neželjenih konverzija valuta, odnosno dodatnih troškova povezanih s tim konverzijama", savetuju u NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pay pal srbja pay pal promena uslova paypal Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana