Tekst objavljen: 05.04.2016 12:53        


Cene nafte su danas nastavile pad u trgovanju u Aziji pošto trgovci gube nadu da će ključni proizvođači postići sporazum o zamrzavanju proizvodnje kada se sastanu ovog meseca kako bi razgovarali o globalnoj prezasićenosti ponude. 

Pesimizam u pogledu dogovora naftaša vuče cene na dno

Nakon probijanja psihološke granice od preko 40 dolara za barel u martu, na koje su uticala očekivanja u pogledu sastanka koji su inicirale Rusija i Saudijska Arabija, cena nafte se u poslednjih nekoliko nedelja ponovo stropoštala.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju pala je danas za još 15 centi (0,42 odsto) na 35,55 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" za junske isporuke spustila se za dodatnih devet centi (0,24 odsto) na 37,60 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Sastanak vodećih proizvođača "crnog zlata", zakan za 17. april u katarskoj prestonici Dohi, ima za cilj postizanje dogovora o limitiranju proizvodnje na nivou iz januara ove godine, ali analitičari smatraju da do održivog oporavka cena može da dovede samo smanjenje produkcije.

Erozija cena nafte se proširila od prošlog petka kada je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman izjavio da će se njegova zemlja na skupu u Dohi složiti sa limitiranjem proizvodnje samo ako se tome pridruži i Iran i drugi veliki proizvođači.

Njegova izjava je, kako navodi francuska agencija, potopila cene nafte za četiri odsto u petak i uticala na dalji rast gubitaka ove nedelje.

"Sirova nafta se suočava sa nepovoljnim kretanjima pošto se Saudijska Arabija suzdržava da se obveže na zamrzavanje proizvodnje, osim ako Iran ne pristane da se pridruži tome", kaže tržišna analitičarka u kompaniji CMC Markets iz Singapura, Margaret Jang.

"To je oborilo tržišna očekivanja u pogledu ishoda dugo očekivanih pregovora o limitiranju produkcije", navela je ona u tržišnom komentaru.

Istraživačka kuća Kepital Ekonomiks smatra, međutim, da je "prerano da se odustane od mogućeg dogovora u Dohi", dodajući da je "kompromisni sporazum" i dalje verovatan, čak i bez punog učešća Irana.

Iranska proizvodnja nafte je porasla nakon što su u janauru ukinute sankcije zapadnih zemalja vezane za nuklearni program Teherana, a ministar za naftu te zemlje je u nedelju izjavio da izvoz ove sirovine sada premašuje dva miliona barela dnevno.

Cene nafte na svetskim tržištima su se sunovratile sa nivoa od preko 100 dolara za barel od sredine 2014. zbog problema hiperprodukcije, prezasićenosti ponude, slabe potražnje i usporavanja globalne ekonomije.

Gubici su samo pauzirali na "krilima nade" u moguće postizanje dogovora o zamrzavanju proizvodnje.
Iz Kepital Ekonomiksa, ipak, navode da će "održivi oporavak cena nafte verovatno zahtevati direktno smanjenje globalne ponude i povećanje tražnje", a ne samo zamrzavanje proizvodnje, prenosi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi proizvođači nafte sirova nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana