Tekst objavljen: 28.01.2021 13:25        


Aktuelna ekonomska kriza žestoko je uzdrmala poslovanje industrije piva. Kako bi se izbegla dalja otpuštanja u ovom sektoru, pivari predlažu zamrzavanje akciza

Pivari traže zamrzavanje akciza

Pivarska industrija zapošljava preko 2.500 radnika, a procenjuje se da ovaj sektor direktno ili indirektno obezbeđuje oko 15.286 radnih mesta, koja obuhvataju poslove u samim pivarama, u sektorima snabdevanja, poslovima maloprodaje i HoReCa sistemu.

„Zamrzavanjem akciza tokom 2021. i 2022. godine obezbedio bi se kratkoročni prihod za državni budžet i sačuvala radna mesta u ovoj industriji. Dugoročno, nakon stabilizacije tržišta, to bi otvorilo vrata za nove inicijative koje bi dovele do značajnog rasta tržišta, nakon što se prevaziđe kriza izazvana pandemijom COVID-19“, tvrdi Andreja Pavlović, izvršni menadžer Udruženja pivara Srbije.

Za 11 godina akciza povećana za 42%

Srbija i Letonija imaju najveći negativni jaz, što znači da je nesklad između dohotka i akciznog tereta u obe zemlje među najvećim u 27 zemalja EU. To pokazuje da su potrošači u Srbiji među najosetljivijim na povećanje akciza, piše on.

Prema dostupnim podacima srpska akciza na pivo, u periodu od 2008. do 2019. godine povećana je za 42 odsto, sa 0,15 na 0,216 evra po litru piva, dok je povećanje u lokalnoj valuti iznosilo 109,38 odsto, sa 12,41 dinara u 2008. na 26,1 dinara u 2020. po litri piva. U 2020. godini iznos akcize je bio 26,1 dinara po litri piva, a budzet Republike Srbije je u 2018. od akciza za pivo prihodovao 83.109.000 evra.

Prema Pavlovićevim rečima, daljim povećanjem stope akciza na pivo bi se povećao rizik od gubitka radnih mesta ali bi i drastično bila smanjena njegova potrošnja. „Ako bismo imali takav poremećaj na tržištu, došlo bi, kako do pada državnih prihoda od akciza, tako i do pada prihoda od PDV-a, zajedno sa ostalim doprinosima“, piše on za PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Povraćaj akciza za male zanatske pivare

On dodaje da je posebno malim zanatskim pivarama, koje su tokom perioda izolacije pretrpele najveću štetu, potrebna pomoć. Kako bi se omogućio njihov opstanak i dalji rad neophodno je u što kraćem roku obezbediti neki vid podrške. Predlog je da se podrška pruži kroz povraćaj 50 odsto od iznosa sredstava koje su ove pivare uplatile prethodne godine na račun akciza.

Tako bi se na jednostavan način pružila podrška koja je lako proverljiva i efikasana, a pri tome nije finansijski opterećujuća za budzet Republike Srbije. Ujedno, time bi se položaj malih zanatskih pivara unapredio, po modelu podrške koji postoji u nekim razvijenim zemljama. Na teritoriji Republike Srbije pored dve pivare u okviru Hajneken Srbija, posluju i Apatinska pivara, pivara Carlsberg Srbija iz Čelareva, Valjevska pivara i Fabrika piva u Nišu, dok u Srbiji trenutno ima oko pedesetak domaćih zanatskih pivara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pivo pivari akcize na pivo pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana