Tekst objavljen: 16.08.2020 17:00        


Od danas je počela primena platforme „e-Aukcija“, koja je namenjena elektronskom javnom nadmetanju, odnosno prodaji pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku, saopštilo je Ministarstvo pravde i dodaje da će od 1. septembra biti jedini način javne prodaje u izvršnom postupku

Počela primena platforme "e-Aukcija"

Do tada će javni izvršitelji moći da biraju način na koji će sprovoditi javnu prodaju. Kako navode, platforma je u skladu sa izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a omogućava odvijanje čitavog postupka elektronskim putem, počev od objavljivanja nadmetanja, preko licitiranja do oglašavanja najpovoljnije ponude.

„Na sajtu eaukcija.sud.rs svi zainteresovani mogu da vide šta se prodaje u izvršnim postupcima, odnosno sve što javni izvršitelji oduzmu, a predmet je javne prodaje. Takav postupak je transparentan, pošten i omogućava fer nadmetanje, za razliku od dosadašenjeg, kada je relativno uzak krug lica učestvovao u nadmetanjima“, rekla je pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić.

Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz elektronski sertifikovan potpis, objasnila je Deretić i dodala da su svi ponudioci anonimni, pa tako ni oni, ni javni izvršitelji neće znati ko se krije iza identifikacionog broja, koji im sistem dodeljuje ukoliko se odluče da učestvuju u javnom nadmetanju.

„Osnovni cilj, pored transparentnosti, je postizanje najpovoljnije cene što za krajnji rezultat ima povoljan tretman i za izvršnog dužnika i za izvršnog poverioca“, istakla je Deretić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za korišćenje aplikacije je potreban elektronski sertifikat (potpis) u skladu sa svim pozitivnim propisima. Naknada za korišćenje aplikacije je 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na licitacijama.

Za one koji nisu registrovani korisnici, sistem je dostupan sa svim relevantim podacima radi potpune trasnparentnosti.

Na platformi će javni izvršitelj unositi niz važnih podataka koji se čuvaju u bazi – o izvršnom poveriocu i izvršnom dužniku, o licima koja imaju zabranu učešća, o licima koja su oslobođena uplate jemsta, a biće dostupne i informacije o površinama objekata, pravnom osnovu sticanja, fotografije, po mogućstvu čak i video zapis.

Cilj automatizacije postupka javnog nadmetanja je, kako navodi Ministarstvo pravde u saopštenju, jačanje pravne sigurnosti kroz transparentniji postupak, postizanje efikasnosti, kao i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama u smislu sprečavanja zloupotreba, što za krajnji rezultat treba da ima jačanja poverenja opšte javnosti u javne izvršitelje kao nosioce javnih ovlašćenja.

Podršku izradi novog zakonskog okvira u oblasti izvršenja, kao i u uvođenju platforme „e-Aukcija“ dali su USAID projekat „Vladavina prava“ i EU projekat „EU uz pravdu – Podrška za Poglavlje 23“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o izvršenju i obezbeđenju ministarstvo pravde eAukcija jelena deretić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana