Tekst objavljen: 29.12.2016 8:52        


Vlada Srbije bi početkom 2017. trebalo da razmatra zahtev Puteva Srbije da se poveća putarina za 10 odsto, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, podsetila da je ranije najavljeno da će putarina poskupeti od 1. januara 2017. godine.

Početkom 2017. poskupljuju putarine

Mihajlović je rekla da putarina treba da poskupi, s obzirom da nije povećana još od 2008. godine.
Putevi Srbije su više puta tražili da putarina poskupi za 10 odsto ističući da cena nije menjana od 2008, a da su uprkos tome rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje autoputeva i ostalih puteva.

Povećanje cene putarine tom javnom preduzeću bi donelo 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva.
Tolika je bila procena povećanja prihoda od naplate putarina koji za 2015. godinu iznosi 16,6 milijardi dinara.

Procena je da će priliv od putarine u 2016. iznositi 19,1 milijardi dinara uključujući i prihode sa novoizgrađenih naplatnih stanica Preševo i deonice autoputa od Siriga do Subotice.

U novom cenovniku koji su Putevi Srbije predlagali vladi, na deonici Beograd-Niš bi se umesto sadašnjih 730 dinara naplaćivalo 800 dinara, umesto dosadašnjih 340 dinara za Beograd-Šid vozači bi morali da izdvoje 370 dinara, dok će na primer za deonicu Beograd-Subotica putarina sa sadašnjih 290 dinara koštati 320.

U Putevima Srbije su ranije naveli da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine.

Dok je putarina za deonicu Beograd-Niš dugu 240 kilometara oko 6,5 evra, a nešto duža kilometraža od graničnog prelaza Batrovci do Zagreba od oko 300 kilometara vozače košta 16,5 evra, saopštili su ranije Putevi Srbije.

Oni koji samo prolaze kroz Sloveniju moraju kupiti nedeljnu vinjetu od 15 evra za bilo koju kilometražu, dok bi ih prolazak kroz Austriju putničkim vozilom koštao 8,7 evra, kažu u Putevima Srbije dodajući da dnevna vinjeta za prolazak bugarskim putevima košta 10 evra.

Tako je Srbija sa 0,03 evra po kilometru putarina duplo jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugal gde iznosi 0,06 evra.

Takođe, prema podacima sa početka 2016. godine, u Turskoj to iznosi 0,039 evra, Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, Francuskoj 0,095 evra.

Putevi objašnjavaju da su kao mogući model naplate Srbiji ranije pominjane vinjete, ali da se toga odustalo, jer se taj sistem pokazao kao nepravedan prema vozačima koji povremeno koriste kraće delove autoputa i one koji su u tranzitu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putevi srbije putarina saobraćaj skupolja putarina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana