Tekst objavljen: 20.02.2015 3:41        


Zbog sve češće utaje poreza i iznalaženja raznih načina da se to ostvari, Poreska uprava Republike Srpske (RS)pojačala je istragu na otkrivanju novih modela izbegavanja plaćanja poreskih obaveza. Prošle godine je izbegavanjem plaćanja poreza budžet RS oštećen za 4.249.854 konvertibilnih maraka (KM), što je oko 2,1 milion evra.

Poreska uprava otkriva nove načine utaje poreza

Prema dosadašnjim iskustvima inspektora-istražioca, koji su u prošloj godini uputili 25 izveštaja nadležnim tužilaštvima o ukupno pričinjenoj šteti, izbegavanje plaćanja poreza najčešće se sprovodilo preko "crnih blagajni" iz kojih su isplaćivane neoporezivane plate radnicima, piše dans portal capital.ba.

Kako je navela direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović, plaćanja poreza se izbegava i tako što se prijavljuju manjkovi u blagajni, pozajmice preduzećima, davanje kredita radnicima umesto plata, kao i nerealno prikazivanje troškova.

Poreska uprava je tokom 2014. izvršila 2.916 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a izdato je 1.562 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.029.100 KM. Pokrenuto je i 51.395 postupaka prinudne naplate na iznos duga od 112,89 miliona KM, a po svim rešenjima prinudne naplate u prošloj godini naplaćeno je 45,17 miliona KM.

"Protiv svih poreskih obveznika u Srpskoj koji nisu izmirili obaveze, osim zdravstvenih ustanova za koje je Vlada Srpske donijela zaključak o nepokretanju, preduzete su mere prinudne naplate, napomenula je Vidović.

Najčešće mere u postupcima prinudne naplate su zaplena gotovine za 19.985 poreskih obveznika, blokada žiro-računa za 15.598 poreskih obveznika, plenidba ličnih primanja za njih 9.343 i zaplena pokretne imovine za 6.799 poreskih obveznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
utaja poreza pokrenut krivični postupak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana