Tekst objavljen: 17.12.2014 14:45        


Sistem oporezivanja u Srbiji je nekorektan i neefikasan, jer daje veliki značaj indirektnom oporezivanju a neformalna ekonomija je jedan od najvećih problema srpske privrede, ocenio je danas evropski ekonomski ekspert Martin Hutsebaut.

Poreski sistem u Srbiji neefikasan i nekorektan

Hutsebaut je, na predstavljanju programa "Poreski sistem i politika, neformala ekonomija i korupcija u Srbiji", ukazao da direktni porezi od PDV-a u našoj zemlji čine 7,0 procenata a indirektni porezi po istom osnovu skoro 20 odsto, što jasno ukazuje da najveći deo prihoda dolazi iz neformalnog oporezivanja.

On je takođe predočio da u Srbiji porezi na plate idu na teret zaposlenog a ne kompanija, dok je u zemljama Evrope taj odnos znatno drugačiji, a najčešće su porezi na teret zaposlenog oko 13 odsto a na teret kompanija 33 procenta.

Neformalna ekonomija u svim pojavnim oblicima, jedan je od najvećih problema sa kojima se suočava privreda Srbije, ocenili su učesnici današnje konferencije.

Negativne posledice, posebno u oblastima utaje poreza, distorzije tržišta, nelojalne konkurencije i neefikasne raspodele resursa su dalekosežne, jedan je od zaključaka učesnika skupa.

Osnovni uzroci za pojavu neformalne ekonomije i njeno ukorenjivanje u privredni sistem je inertnost formalnog tržišta rada, visok stepen otvorene i prikrivene nezaposlenosti, neadekvatna fiskalna politika i regulativa, niska cena rada na formalnom tržištu, neefikasni i nerazvijeni kontrolni mehanizmi, kao i direktno uplitanje politike u ekonomiju i svesno tolerisanje te pojave.

Ključne posledice neformalne ekonomije su negativne i dugoročne a najčešći pojavni oblici neformalne ekonomije su rad bez ugovora o radu (na crno), isplata zarade na ruke i promet u gotovini.

Država bi morala da se angažuje na ovom planu zbog većeg punjenja budžeta, poslodavci zbog eliminacije nelojalne konkurencije a sindikati zbog mogućnosti radno-pravne zaštite i unapređenja socijalnog položaja zaposlenih, zaključeno je na skupu.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag istakao je da ljudi žele da plate porez i dele odgovornost kada osete da je poreski sistem pravičan i kada vide da se ono što izdvajaju koristi na pravi način u jednom društvu.

On je naveo da je anketa sprovedena u Norveškoj pokazala da oko 70 odsto ispitanih smatra da su porezi u toj zemlji na pravom niovu, a razlog za to je što poreski obveznici mogu da vide u šta se ulaže novac koji se od poreza izdvaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na plate porez plaćanje poreza siva ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana