Tekst objavljen: 11.06.2015 15:40        


Poskupljenje cene struje za 12 odsto od avgusta nije iznenađenje, jer je ta mera bila je očekivana i neće remetiti makroekonomsku stabilnost zemlje, izjavio je danas ekonomista Saša Djogović. "To je očekivano, ukalkulisano je u inflatorne tokove i u svakom slučaju neće remetiti ekonomsku stabilnost", rekao je Đogović Tanjugu.

Poskupljenje neće remetiti ekonomsku stabilnost

On je ukazao da će poskupljenje struje na neki način osvežiti državni budžet, jer će veći deo novca od poskupljenja ići u državnu kasu.

Kako je kazao, velika odgovornost je na vladi, odnosno, prema njegovom mišljenju, "ona treba da bude istrajna u sprovođenju reformi kako bi se stvorili uslovi za održiv budžet i rast".

Đogović je kazao da je i na državi, ali i organima upravljanja u EPS-u gde će odlaziti deo od poskupljenja, da se u tom preduzeću sprovedu potrebna reorganizacija i poveća produktivnost u radu.

"Ovo poskupljenje pomoćiće osveženju budžeta, a kroz rad na reformama to treba iskoristiti i kroz bolji rad i reorganizaciju EPS-a", rekao je Đogović.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić saopštio je danas da će struja u Srbiji poskupeti od 1. avgusta za 12 odsto.

On je najavio da ovo poskupljenje čini novou vedena akciza na električnu energiju od 7,5 odsto i povećanje cene kilovata od 4,5 odsto. Taj iznos poskupljenja usaglašen je sa MMF-om, rekao je Antić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Đorđe 13.06.2015 16:18

    Čudi me da niko ne komentariše ovakvu besmislicu?! Ako poskupljenje energije ne utiče na makroekonomsku stabilnost, onda bih baš voleo da znam šta utiče! Malo elementarne ekonomske logike: prvo smanjenje plata i penzija (pad tražnje = pad proizvodnje), zatim poskupljenje energenta koji je ugrađen u SVAKU cenu, dakle, opet pad tražnje = pad proizvodnje! Jel' treba ekonomski fakultet za to?
    Ali, valjda je to toliko očigledno pa zato niko i ne komentariše; svi već znaju u čijem interesu radi "naša" vlada...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje poskupljenje struje budžet računi MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana