Tekst objavljen: 19.06.2020 13:55        


Svi građani Srbije, koji su u periodu od 60-tih do 90-tih godina prošlog veka kupili stanove od bivših stambenih zadruga, moći će da uknjiže svoje nepokretnosti, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ)

Posle pola veka moguće je uknjižiti stanove koji su kupljeni od stambenih zadruga

U RGZ smatraju da "na hiljde ljudi sada može da odahne jer se na ovaj način rešava višedecenijski problem, a predviđa se da će vrednost njihovih stanova na tržištu rasti i do 30 odsto".

Kako se podseća, ti građani su stanove kupovali na tržištu, neposredno od stambenih zadruga, ali ih zakon nije izričito prepoznao.

Zbog tehničkih razloga oni nisu mogli upisati pravo svojine za razliku od građana koji su otkupljivali stanove po povlašćenim uslovima u istim stambenim objektima.

I jedni i drugi su imali ugovore kao pravni osnov za upis u katastar, ali jednima je taj upis omogućen zakonskim izuzetkom, a drugima nije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Кupci stanova od stambenih zadruga već decenijama su obespravljeni i diskriminisani jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, pa usled formalnih problema nisu mogli da se uknjiže, iako su kupovali po tržišnim uslovima.

Na ovaj način, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga.

Prvi put prilikom kupovine, jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije, a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti.

Zato je RGZ zatražio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se ovaj veliki i višegodišnji problem reši, što je i urađeno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
uknjiženje stana stanovi neuknjižena nekretnina stambene zadruge Republički geodetski zavod

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana