Tekst objavljen: 26.02.2015 12:30        


Potrošačko poverenje u Nemačkoj na najvišem je nivou od 2001, budući da su rastući optimizam u pogledu ekonomije i očekivanja da će plate rasti podstakli nemačke kupce da otvore novčanike, pokazala je danas anketa istraživačke kompanije Gfk. "

Potrošačko poverenje u Nemačkoj najviše u 13 godina

"Eskalacija sukoba na istoku Ukrajine i događaji u Grčkoj nisu mnogo uticali na nemačke potrošače, koji su prilično optimistični. Pad cena energenata podstakao je kupovnu moć domaćinstava i omogućio dodatnu potrošnju", navodi Gfk, a prenosi agencija Frans pres.

Gfk prognozira da će u martu indeks poverenja domaćinstava porasti na 9,7 sa 9,3 poena iz februara. Indeks se izračunava na osnovu odgovora oko 2.000 domaćinstava o njihovim očekivanjima na polju plata, spremnosti da troše i celokupne ekonomije u predstojećim mesecima.

"Indeks je najviši od oktobra 2001. Potrošačka klima u Nemačkoj je veoma pozitivna", navodi kompanija, procenjujući da će domaća potrošnja značajno doprineti ovogodišnjem privrednom rastu.

Ranije ove nedelje, pomno praćeni indeks poslovne klime u Nemačkoj, kog izračunava ekonomski institut Ifo, porastao je na najviši nivo u poslednjih sedam meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošnja nemačke porast potrošnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana