Tekst objavljen: 14.02.2017 9:55        


Podizanje nivoa proizvodnje nafte u SAD ograničava oporavak svetskih cena "crnog zlata", umanjujući istovremeno efekat velikog rezanja proizvodnje u drugim vodećim proizvođačima tog energenta, saopštila je danas Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). 

Povećanje bušotina u SAD sputava oporavak cena nafte

U najnovijem mesečnom izveštaju, OPEK navodi da su njegove članice prošlog meseca smanjile proizvodnju za 890.000 barela dnevno, a da su cene nafte porasle za 73 centa u odnosu na decembar, na prosečno 52,40 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte bi, kako ocenjuje naftni kartel, porasle još više da se američki proizvođači nisu vratili na tržište.

"Prilagođavanja proizvodnje članica i nečlanica OPEK-a su pružila podršku tržištu, iako je oporavak cena bio ograničen zbog povećanja aktivnosti na bušotinama u SAD", navodi se u izveštaju.

Ukupne svetske isporuke nafte su u januaru smanjene za 1,29 miliona barela dnevno, prema preliminarnim podacima OPEK-a, čiji udeo u ukupnoj globalnoj proizvodnji iznosi 33,5 odsto.

Naftni kartel je, takođe, podigao naviše procenu rasta globalne tražnje nafte za 2016. godinu, očekujući rast tražnje od 1,32 miliona barela dnevno, a u 2017. godini rast od 1,19 miliona barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je saopštila prošle nedelje da je OPEK, koji je u decembru potpisao sporazum o rezanju proizvodnje, realizovao rekordnih 90 odsto tog plana u januaru, dok je tražnja porasla brže nego što se očekivalo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pumpanje nafte crno zlato opek-a nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana