Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 09.04.2015 10:52        


Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ocenio je danas da povećanje plata i penzija u ovom momentu nije realno, ali nije isključio mogućnost da se, u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima jednokratno isplati 30 do 50 odsto iznosa jedne plate.

Povećanje plata i penzija u ovom momentu nije realno

Arsić je, u izjavi Tanjugu rekao da, na plate u javnom sektoru kod nas odlazi 11,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je prosek u centalnoj i istočnoj Evropi oko 9,8 odsto.

"Prema međunarodnoj metodologiji i dogovoru sa MMF-om, trebalo bi da udeo plata u Srbiji ipak dođe na nekih osam odsto ili bar devet odsto BDP-a, a ako bi sada odustali, došli bi na nivo od oko 10 odsto, što je mnogo", rekao je Arsić.

Prema njegovim rečima, to je možda preambiciozno, ali plate i penzije ne bi trebalo sada odmrzavati, već bi to možda moglo u 2017. godini.

On je podsetio da je godišnja ušteda na platama i penzijama 80 do 90 milijardi dinara.
"Ne mogu sada da odustanu od takve štednje kad još praktično nismo ni počeli. Možda mogu da odustanu kad dođu bar na pola otpuštanja u javnom sektoru, sa čim se nije ni počelo, a računa se da će bar 10 odsto njih ostati bez posla. To je oko jedan odsto BDP-a", rekao je Arsić.

Odmrzavanje je moguće, izričit je on, kad se odradi bar pola ili dve trećine dogovorenog posla.
"Ne može posle mesec dana od stupanja na snagu programa sa MMF-om, da se kaže - sad može da se menja, da se odmrzavaju plate i penzije. To je loše i sa strane kredibilnosti", poručio je on.

Dokaz da ove fiskalne mere daju rezultate, rekao je Arsić, jeste i to što su budžetski rezultati u prva tri meseca ove godine bolji od očekivanih. 

Ipak dobar deo tih rezultata, odnosno činjenice, da je deficit u prva tri meseca umesto 55 milijardi iznosio 21,5 milijardi dinara, posledica je privremenih faktora.
Prema njegovim rečima, dobar deo prihoda je ostvaren po osnovu dividendi koje su uplatila javna preduzeća, a bez toga bi deficit bio veći.
Takođe, navodi Arsić, javne investicije su u prvom tromesečju bile niske.

"Da li zato što su radovi spori ili je urađeno šta treba, ali nije plaćeno, svejedno, ali su ostvarene uštede na javnim investicijama od oko pet do sedam milijardi dinara. To nije dobro, jer su te investicije veoma značajne", navodi on uz opasku da je naplata poreza je realno povećana, verovatno zbog borbe protiv sive ekonomije. 

Arsić je zaključio da bi do kraja godine bilo realno da deficit na mesečnom nivou iznosi u proseku po 15 do 20 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dogovor sa mmf bez povećanja plate penzije MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana