Tekst objavljen: 10.12.2020 11:35        


Poreska uprava objavila je spisak preduzeća koja imaju pravo na bespovratna sredstva, u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19

Poznato je koje firme imaju pravo na još jedan minimalac

Vlade Srbije je nedavno usvojili tu uredbu i saopštili da je za isplatu još jedne minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijamaizdvojeno 1,98 milijardi dinara.

Nekoliko dana kasnije, Komisja za kontrolu državne pomoći je oglasila da je ovo rešenje u skladu sa relevantnim propisima.

Na listi se nalazi preko 12.000 privrednih subjekata, a ceo spisak dostupan je OVDE.

U Asocijaciji turističkih agencija Srbije (YUTA) kažu da uprkos krizi većina turističkih agencija neće prihvatiti pomoć u vidu jednomesečnog minimalca, prenosi agencija Beta.

"To je kratkoročna pomoć koja ništa ne rešava, dok nije izvesno da li će se nešto od odloženih, a dospelih poreza i doprinosa na zarade ponovo odložiti 4. januara 2021. godine ili otpisati, pa bi bila dodatni trošak", rekao je Aleksandar Seničić, direktor YUTA.

Prema njegovim rečima problem sa tom vrstom pomoći je i taj što je uslovljena zabranom otpuštanja zaposlenih do 31. januara ne otpuštaju zaposlene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Seničić je rekao da je do pre nekoliko dana bio zastoj u Fondu za razvoj, a da je sada odjednom odobreno pet-šest zahteva za kredit, što "nije dovoljno jer je pozajmice tražilo 300 agencija".

Tim tempom bi, kako dodaje, odobravanje kredita za likvidnost agencijama trajalo nekoliko godina.

Agencijama je, po njegovim rečima, brzo potrebna pomoć da bi preživele, a sve ostalo je "zamagljivanje problema".

Seničić je rekao da je do sada 120 "subagenata" iskoristilo mogućnost da firmu stavi u status mirovanja, dok je sedam turističkih agencija otišlo u stečaj.

"Takvih slučajeva će biti više sledeće godine", smatra Seničić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi minimalac državni minimalac minimalna zarada turističke agencije državna pomoć pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana