Tekst objavljen: 12.01.2018 10:39        


Sudeći po olakšicama u biznisu, nikad nije bilo povoljnije vreme za otvaranje firmi i pokretanje posla.

Pravo je vreme za biznis: 10 olakšica za preduzetnike

Ova godina posebno će biti važna za one koji tek razmišljaju da pokrenu svoj posao, jer ih očekuje velika olakšica – oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za sebe, kao i do devet zaposlenih. I to nije jedino…

Registracija firmi elektronski

Za početak, firme mogu elektronski da se registruju, bez papira. Onlajn registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala Agencije za privredne registre,gde je omogućeno i elektronsko plaćanje platnim karticama. Za kratko vreme se na sajtu APR objavljuje i rešenje o osnivanju.

Oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa

Oni koji osnivaju biznis mogu da računaju na oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade, kako u ovoj tako i u narednoj godini. Oslobađanje od plaćanja poreza na zarade odnosi se na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

– Time se daje značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji i pomaže početnicima u poslovanju da uspešno prebrode prve dve godine rada, a cilj je i da ih motivišemo da odmah krenu da posluju u legalnim tokovima što sada najčešće nije slučaj – kaže Ivan Radak iz NALED-a.

Bez pečata

Početnici u poslovanju u ovoj godini neće morati da koriste pečat u poslovanju s bankama, a takođe nisu u obavezi da izdaju papirne fakture i dostavljaju ih partnerima poštom već će sve aktivnosti oko naplate posla moći da završe putem elektronskih faktura.

– Dobra vest je i početak razvoja elektronskih plaćanja usluga državi što omogućava i građanima i privredi da mnoge administrativne procedure na portalu eUprava završe potpuno “iz fotelje” odnosno podnesu zahtev za neki dokument i odmah plate putem kartica – ukazuje Ivan Radak.

Besplatan uvid u podatke

Na to se nadovezuju i nedavne izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama koje omogućavaju besplatan uvid u podatke o sebi u bazama podataka institucija kada se taj uvid obavlja elektronskim putem. Takođe, u cilju podsticanja elektronskog poslovanja predviđeno da se taksa plaća po izdavanju traženog dokumenta čime se eliminiše potreba da preduzetnici i građani prvo idu na šalter pošte ili banke da uplate taksu, a potom i nose uplatnice na šalter institucije i tako nepotrebno troše vreme koje bi inače utrošili na osnovni biznis.

Elektronsko podnošenje novih poreskih prijava

Među drugim elektronskim servisima, za početnike u poslovanju važna vest jeste i mogućnost podnošenja novih elektronskih poreskih prijava– za utvrđivanje paušalnog poreza i za porez na kapitalne dobitke.

– Za IT firme, ali i za mnoge druge, korisna stvar jeste početak rada vladine Open data platforme koja će se tokom godine “puniti” podacima brojnih institucija iz domena javne bezbednosti, obrazovanja, zdravlja, životne sredine, energetike, uprave i dr. (koji su dosad bili u njihovom posedu ali se nisu koristili). Verujemo da će ti podaci podstaći razvoj novih poslovnih ideja, aplikacija i drugih proizvoda korisnih za građane i privredu – ističe Ivan Radak iz NALED-a.

Koje su sve novine za privredu u 2018:
  • Eliminisani pečati u poslovanju s bankama
  • Počinje primena e-faktura
  • Poresko oslobođenje za početnike
  • Onlajn registracija preduzetnika u APR
  • e-plaćanja preko portala eUprave
  • Pokrenuta Open data platforma
  • Elektronska prijava poreza za paušalce
  • Uvid u elektronske baze podataka besplatan
  • Plaćanje taksi po dobijanju traženih dokumenata
  • Povećan neoporezivi deo plate

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
olakšice za preduzetnike pokretanje biznisa mladi preduzetnici samozapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana