Tekst objavljen: 10.09.2013 9:00        


Privreda i stanovništvo u Srbiji zaduženi su sa oko 20 milijardi evra. I dok se banke prilikom odobravanja kredita višestruko štite hipotekama, kamatama i raznim naknadama, građani su prinuđeni da potpisuju ugovore koje često i ne razumeju. S druge strane, primedbe im se retko uvažavaju.

Pre kreditne avanture treba dobro da se preračunate

Otuda je sve više udruženja za zaštitu korisnika finansijskih usluga koja ukazuju na rizike i pre i posle uzimanja kredita.

U novoosnovanom Udruženju za zaštitu korisnika finansijskih usluga poručuju da pre nego što se upustite u zamaglenu kreditnu avanturu, treba dobro da se preračunate.To se posebno odnosi na kamatnu politiku, koja prema iskustvima mnogih klijenata, ne odražava pravu cenu pozajmljenog novca.

- Postoji komplikovana tehnika obračuna kamata i tu ne postoji jedinstvenost, tako da mi ne smatramo da su banke namerno pravile neodgovarajuće obračune, nego je to posledica različitih tumačenja pojmova iz ugovora u zakonu o obligacijama - rekao je Petar Milutinović iz Udrženja za zaštitu korisnika finansijskih usluga.

Da je sa bankama moguć dogovor, govori i primer firme Beomarking, koja je sa bankom pregovarala o umanjenju kamata za čak nekoliko miliona dinara.

- Banka je vešto uspevala da nam euribor prikaže nešto većim nego što jeste i to nismo primetili - rekao je Milan Eraković. Prema njegovim rečima, druga stavka su troškovi obračuna kreditnih podtaka na koje banka nema prava.

- Kamata je njihova dobit na kreditu i iz dobiti oni finansiraju sve svoje troškove - rekao je Eraković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana