Zvanični kurs Evra za dan 03.03.21. :: 117.5816 rsd
Tekst objavljen: 28.01.2020 12:40        


Zahvaljujući modernizovanom sistemu za paušalno oporezivanje preduzetnici od sada mogu da saznaju kolika će im biti poreska obaveza za tekuću, ali i za naredne tri godine

Preduzetnici mogu da znaju koliki će im biti porez za tri godine unapred

Na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja" predstavljeni su rezultati modernizacije sistema paušalnog oporezivanja i novi sistem za dostavu poreskih rešenja, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

"Sistem oporezivanja paušalaca je reformisan i predstavlja zatvoren sistem elektronske uprave, budući da preduzetnik može da se registruje, započne poslovanje, dobije poresko rešenja i plati ga, a da nijednom ne kroči u filijalu Poreske uprave", rekao je predsednik Nadzornog odbora NALED-a i direktor PwC Vladislav Cvetković.

Uredba o paušalnom oporezivanju stupila je na snagu u januaru i preduzetnicima paušalcima već su dostavljena elektronska rešenja o iznosu obaveza u poresko sanduče.

Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun iznosa poreza i doprinosa, tako da svi zaintersovani već dva meseca na portalu projekta Javno-privatni dijalog mogu na Kalkulatoru koji je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom, da izračunaju poreske obaveze za tekuću i tri naredne godine, istakao je Cvetković.

Taj Kalkulator su preduzetnici i potencijalni preduzetnici koristili do sada oko 59.000 puta, dodao je. Objektivna formula za izračunavanje poreza sadrži jednu važnu novinu, a to je da se preduzetnicima koji zapošljavaju dodatne radnike poreska obaveza zbog toga neće povećavati, što je do sada bio slučaj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Paušalci su, kako je rekao, dobili još jednu pogodnost koju nikada nisu imali, a to je ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje, takođe do 2023. godine.

Zahvaljujući tome uspostavljen je sistem oporezivanja paušalaca koji je bez presedana po pitanju transparentnosti formule za utvrđivanje poreza, predvidivosti i lakoće korišćenja, o čemu svedoči 100.000 paušalaca koji su elektronskim putem već isporučena rešenja za 2020. godinu."Posebno smo zadovoljni jer je ovom reformom rešena jedna od važnih preporuka NALED-ove Sive knjige, koja datira još iz 2015. godine, kada smo zajedno s našim članovima reformu paušalnog oporezivanja istakli kao prioritet", naveo je Cvetković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tri godine unapred paušalci porez preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana