Tekst objavljen: 07.09.2015 13:17        


Inicijativu udruženja bivših radnika Zastave "Opcija 5" za izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju do danas je potpisalo oko 3.500 radnika iz nekoliko gradova u Srbiji, što je više za 400 od potrebnog broja potpisa kako bi bila predata republičkoj Skupštini. 

Prikupili potrebne potpise za izmene zakona o PIO

Predsednik tog udruženja Aleksandar Petrović je rekao da će inicijativa Skupštini Srbije biti predata naredne sedmice, kada bude završena akcija prikupljanja potpisa i podsetio da je počela 25. avgusta.

"Potpisivanje inicijative je završeno u Kragujevcu i Trsteniku, ali još uvek traje u Kraljevu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Novom Sadu", rekao je Petrović u izjavi Tanjugu i naveo da očekuje da će biti prikupljeno oko 6.000 potpisa, koliko je i ljudi oštećeno zakonom o PIO.

Prema njegovim rečima, tom inicijativom bivši radnici nekadašnjih giganata u Srbiji, traže ukidanje kaznenih poena koji trajno umanjuju penzije radnicima koji su fabrike po socijalnom programu napustili u periodu od 2011. do 2013. godine.

"Prema tadašnjim propisima za odlazak u penziju bilo je potrebno ispunjenje jednog uslova, a to su godine staža, međutim, novi zakon o PIO predviđa i drugi uslov, a to su godine starosti", podsetio je Petrović i naveo da zbog neispunjavanja tog drugog uslova, penzije se za20,4 odsto trajno se umanjuju za oko 6.000 radnika.

To su, kako je naveo, nekadašnji radnici "Zastave", "Goše", "Prve Petoletke" , fabrike "14. oktobar" i drugi.
"Samo u Kragujevcu je 800 bivših radnika kojima se, zakonom o PIO usvojenim krajem prošle godine, trajno umanju penzije", rekao je Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dopuna zakona o penzionom osiguranj PIO fond Republički Fonda PIO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana