Tekst objavljen: 09.07.2015 12:00        


Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin izjavio je danas da će prinosi pšenice biti dobri, možda i veći od 4,5 tone po hektaru.

Prinosi pšenice iznad višegodišnjeg proseka

To je, dodao je, iznad višegodišnjeg proseka, pa će ova proizvodna godina biti sasvim solidna i zadovoljiti naše domaće bilansne potrebe, a biće i milion tona pšenice za izvoz.

Galetin je za RTS kazao da je unutrašnji, "mlinskopekarski" kvalitet zrna dobar, pa nalazi prvih analiza govore da ćemo ove godine jesti "dobar hleb, burek, peciva...".

Kada je reč o ceni, Galetin je rekao da se cene sa međunarodnih tržišta prelivaju i kod nas, a na njih utiče mnogo faktora.

On je podsetio da je prethodne tri godine ponuda pšenice kod nas u svetu relativno dobra, pa su i cene bile niže.

Galetin je rekao da je tržište "uznemireno" zbog situacije u Grčkoj i evrozoni, dodajući da strahovi utiču najpre na finansijska, pa potom i robna tržišta.

"Mnogo faktora može da nas u nekom trenutku iznenadi, ali ono što u osnovi i na duži rok definiše cenu, su odnosi ponude i tražnje", zaključio je Galetin.

On je naglasio i da kukuruz u ovoj fazi razvoja na našim poljima izgleda izuzetno dobro, i može se očekivati rod veći od sedam miliona tona, kao i da ćemo u ovoj ekonomskoj godini 2014/2015 imati rekordan izvoz od tri miliona tona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pšenica cena pšenice berza produktna berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana