Tekst objavljen: 04.05.2017 9:08        


Postepeno nestaju efekti hladnog vremena na privredni sektor Srbija, a ukupna inflacija u narednom periodu će ostati stabilna i kretaće se u granicama cilja od 3 odsto, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Privreda izdržala hladni talas

Sa dolaskom toplijeg vremena trebalo bi da dođe do postepenog iščezavanja efekata hladnog vremena na privredni sektor Srbije, a ukupna inflacija u narednom periodu će ostati stabilna i kretaće se u granicama cilja od 3 odsto, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije.

Hladni talas koji je pogodio Srbiju proteklih dana u pojedinim delovima zemlje naneo je znatnu štetu poljoprivrednim proizvođačima, posebno voćarima, dok je privredni i finansijski sektor na nogama izdržao hladan udarac.„Prizemni mrazevi i sneg u aprilu nisu neubičajena pojava, posebno u pojedinim delovima Srbije. Očekujemo da će hladno vreme koje je prisutno od sredine aprila imati bitno manji uticaj na inflaciju u odnosu na januarske hladnoće.

Podaci kažu da će nivo inflacije biti na planiranom nivou od 3 odsto”, kažu u NBS.Zbog hladnog vremena početkom ove godine u Srbiji, kao i u drugim zemljama regiona, zabeležen je i rast cena povrća i čvrstih goriva, koji je bio iznad sezonskih cena."Nepovoljne vremenske prilike najverovatnije će se odraziti na prinose kod malog broja poljoprivrednih kultura, pre svega malina i jagoda. Pored toga, za razliku od situacije početkom godine, eventualni efekti na ponudu na domaćem tržištu mogu se u kratkom roku neutralisati, posebno ako se ima u vidu da su ovi uticaji ograničeni i prisutni kod manjeg broja proizvoda", kažu stručnjaci iz NBS.Kako kažu, rezultati martovske ankete pokazuju da finansijski sektor i privreda očekuju da će postignuta stabilnost cena biti očuvana u kratkom i srednjem roku.

"Pri analizi efekata hladnog vremena u aprilu na proizvodnju i tržišne viškove poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, treba imati u vidu da je tokom ovog perioda povećan i obim padavina, a povećanje vlage u zemljištu popravlja izglede u pogledu uspešnosti ovogodišnje poljoprivredne sezone, posebno kod ključnih ratarskih kultura", navode u NBS.Kako su rekli, očekivana inflacija finansijskog sektora za mart 2018. je na nivou od 3, dok privrednici za isti period očekuju inflaciju od 2,2 odsto, kažu u NBS.

“Srednjoročna inflaciona očekivanja za mart 2019. godine takođe su stabilna i u granicama cilja i iznose 3 odsto kod finansijskog sektora i 2,5 odsto kod privrede”, objašnjavaju u Narodnoj baci.Da su inflatorni pritisci i dalje niski, potvrđuje i kretanje potrošačkih cena po isključenju hrane, pića, energije i cigareta, koje su u prvom tromesečju ove godine neznatno povećane za 0,2 odsto, navode u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Narodna banka Srbije inflacija nbs privredni sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana