Tekst objavljen: 09.08.2021 11:55        


Onlajn trgovina u Srbiji doživela je ekspanziju tokom pandemije virusa korona, ali je to dovelo do problema u dostavi na kućnu adresu, pa se uvećao broj žalbi zbog kašnjenja, neisporučivanja ili oštećenja robe

Problemi sa online kupovinom: Kakva su prava građana


Iako su teškoće u ovoj oblasti iste godinama, građani još nisu dobro upoznati sa svojim pravima.

Potrošači koji su preko interneta pazarili proizvode imaju pravo da raskinu ugovor ako rok za isporuku nije ispoštovan, a trgovac je u obavezi da vrati novac u periodu od tri dana. U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da je skok onlajn kupovine tokom pandemije doveo do preopterećenosti kurirskih službi.

- Zakonski rok za isporuku je 30 dana, osim ako nije drugačije dogovoreno - objašnjava Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Ukoliko ga trgovac ne ispoštuje, ugovor se raskida, osim ako kupac ne ostavi dodatni rok za ispunjenje obaveze. Ako trgovac ni tada ne obavi dostavu, ugovor se automatski raskida.

Ukoliko potrošači ne žele da ostavljaju dodatni rok za isporuku, onda moraju pisanim ili elektronskim putem da obaveste prodavca da je ugovor o prodaji raskinut zbog nepoštovanja roka isporuke prema Zakonu o zaštiti potrošača. Mogu da ostave i broj računa na koji žele da im se uplati novac, kako bi se procedure oko povraćaja olakšale i ubrzale. Ako prodavac ne vraća novac u zakonskom roku do tri dana ili kupac ne može da stupi u kontakt sa njim, onda o svemu treba da obavesti inspekciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kupci treba da vode računa i da li robu dostavlja trgovac ili kurirska služba, jer se u zavisnosti od toga razlikuju i njihova prava. Ukoliko isporuku obavlja služba dostave kompanije od koje je proizvod kupljen, potrošač ima pravo da u prisustvu dostavljača otvori paket, proveri šta je dobio i najbolje je da na licu mesta prijavi svaki nedostatak. Ima pravo i da odbije da primi proizvod ukoliko uoči vidljivo oštećenje.

- U situaciji kada kurirska služba koju je angažovao trgovac dostavlja robu, potrošač nema mogućnosti da napravi takav uvid - ističe Alfirović.

- Tada kupac, ako ambalaža nije oštećena spolja, mora da potpiše da je robu primio u ispravnom stanju. Tek onda može da otvori paket i ako vidi da ima nekih nedostataka, u roku od 24 sata, treba da uloži prigovor i kurirskoj službi i trgovcu. Taj rok je izmišljen i zloupotrebljava se, jer prema Zakonu o obligacionim odnosima rok je osam dana da se proizvod pregleda, i da se o vidljivdim nedostacima obavesti trgovac.

Dupliran broj


Broj onlajn kupovina u Srbiji lane je iznosio 14,3 miliona, što je duplo više nego 2019, kada ih je bilo sedam miliona. Najveći rast imale su onlajn prodavnice koje su prodavale sportsku opremu i rekvizite, zatim e-trgovci tehnike i malih kućnih aparata, hrane, kao i servisi za dostavu.

2 komentara

 1. User image
  Radica 05.11.2022 9:44

  Na koji nacin mogu da ostvarim svoja prava za kupovinu ukoliko mi je on line prodavas poslqo donji deo trenerke, umesto dve bluze? Uredno sam platila postarinu i paket.

 2. User image
  Kamatica tim 07.11.2022 9:22

  Poštovana Radice,

  Savetujemo se obratite Sektoru za zaštitu potrošača koji postoji pri Ministarstvu trgovine. Oni bi trebali da Vam daju najpreciznije informacije šta možete raditi u ovoj situaciji.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kurirske službe dostava prava kupaca kupovina preko interneta online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana