Tekst objavljen: 26.03.2015 12:08        


Proizvodnja energije iz biomase u Srbiji, prepoznata je kao veliki potencijal, što je i ugrađeno kroz usvojene strateške dokumente iz sektora životne sredine, poljoprivrede i šumarstva poput Nacionalnog programa zaštite životne sredine do 2020. godine, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Stana Božović. 

Proizvodnja energije iz biomase, veliki potencijal

Ona je u pisanoj izjavi precizirala da je to zapažanje ugrađeno i u Strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara, Strategiju uvođenja čistije proizvodnje u Srbiji, Strategije upravljanja otpadom za period 2010 - 2019, Strategije razvoja šumarstva Republike Srbije kao i Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2024. godine.

"Mogućnosti za korišćenje energije proizvedene iz biomase značajna je sa više aspekata. Neizvesnost i nesigurnost u snabedevanju energijom, efekti zagađenja životne sredine, kao i posledice klimatskih promena sa kojima se suočavamo poslednjih godina ukazuju na to da moramo razmišljati o alternativnim izvorima energije", navela je Božović.

Prema njenim rečima, sektori poljoprivrede i životne sredine predstavljaju ključne segmente u kojima će se osetiti efekti restruktuiranja energetskog sektora i prelazak sa neobnovljivih na obnovljive energetske izvore.
Sa jedne strane poljoprivreda i šumarstvo treba da obezbede biomasu kao obnovljiv izvor energije, dok će u oblasti životne sredine biti vidljivi pozitivni efekti primene ovog instrumenta, istakla je Božović na konfereciji "Održivi rast kroz razvoj biomase".

Ona smatra da primena biomase kao energetskog resursa može imati pozitivne efekte samo ako je zasnovana na konceptu održivosti.

Biomasa iz šumarstva i poljoprivrede predstavlja najznačajniji obnovljivi resurs za proizvodnju energije u Srbiji, ali on nije neiscrpan, zato je od izuzetnog značaja da se radi na uspostavljanju regulatornog i institucionalnog okvira koji će omogućiti racionalno i održivo korišćenje biomase u energetske svrhe u Srbiji, zaključila je Božović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biomasa proizvodnja električne energije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana