Tekst objavljen: 25.04.2021 9:00        


Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u saradnji sa Svetskom bankom započelo realizaciju "Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji" čija je svrha finansijska podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima

Projekat od tri godine: Novčana pomoć za poljoprivredna gazdinstva i firme

Maksimalni iznos koji može jedno gazdinstvo da dobije bespovratno je 25.000 evra dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da će projekat trajati tri godine sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, od čega će tokom ove godine biti dodeljeno 20 miliona dolara.

- Prijavljuje se putem aplikacije, odobrava se projekat, dakle unapred dobijate informaciju da li vam je prošao projekat, ne morate prvo da platite pa da čekate povrat nego sve se odigrava unapred po sledećem principu - 50 odsto novca dobijate bespovratno, 40 odsto je kreditna podrška od 3 do 7 godina, 10 odsto je vaše sopstveno učešće. Dakle za 10 odsto novca vi odmah dobijate ili traktor ili mašinu ili nešto treće u zavisnosti od vaših afiniteta, objašnjava Nedimović.

Prvi javni poziv za dodelu sredstava upravo je raspisan, a do kraja godine će biti još dva poziva u julu i oktobru.

- Prvo idu voćari, povrtari, vinogradari, cvećari. U julu idu stočari, lekari i u septembru će kako kaže biti poziv za sve ostale, navodi ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodaje da su među prioritenim korisnicima žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama.

- Prioritet imaju ljudi iz devastiranih područja, dakle iz nerazvijenih opština, mladi do 40 godina, žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ali pravo da učestvuje na konkursu imaju svi. Ja se nadam da će mnogo voćara, mnogo povrtara iz južne Srbije iskoristiti ovu priliku, navodi Nedimović.

Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a.

Jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000 a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra. U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.

"Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji" je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i trajaće tri godine. Ukupna vrednost projekta će biti oko 38 miliona dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poljoprivreda poljoprivrednici pomoć poljoprivrednicima ministarstvo poljoprivrede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana