Tekst objavljen: 06.10.2015 14:53        


Poreskoj upravi je na takozvani "poreski alarm" za dva meseca, koliko je u funkciji, pristiglo oko 750 prijava građana, saopšteno je danas iz Poreske uprave.

PU: "Poreski alarm" zazvonio 750 puta za dva meseca

Reč je o novoj internet adresi simboličnog imena "poreski alarm", sa adresom www.poreskialarm.rs ili www.poreskialarm.gov.rs, na koju građani mogu da prijave uočene nepravilnosti u radu poreskih obveznika, koji je u funkciji je od 6. avgusta.

Osim neevidentiranja prometa preko fiskalne kase, građani su najčešće prijavljivali neregistrovane delatnosti i nepravilnosti kod obračuna poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Građanima je omogućeno da i ovim putem prijave poreske obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju odnosno sve one koji ne poštuju zakon i izbegavaju plaćanje poreza i drugih javnih prihoda.

Poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani su veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati.

Na osnovu analize rizika i ocene fiskalne izdašnosti, odnosno opravdanosti terenske kontrole, donose se planovi kontrole.

Zbog ograničenog broja inspektora i imajući u vidu troškove terenske kontrole posebno se vodi računa o tome da svaki izlazak na teren bude opravdan i efikasan.

Kaznene mere preduzimaju se samo ako inspektori na terenu utvrde nepravilnosti, odnosno potvrde se navodi iz prijave, navodi se u saopštenju. Poreska uprava stalno razvija savremene kanale komunikacije sa poreskim obveznicima.

U pripremi su novine koje će dodatno olakšati građanima Srbije da mogu brzo da reaguju kada uoče poreske nepravilnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poreski alarm poreski inspektori porez građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana