Tekst objavljen: 06.10.2015 14:53        


Poreskoj upravi je na takozvani "poreski alarm" za dva meseca, koliko je u funkciji, pristiglo oko 750 prijava građana, saopšteno je danas iz Poreske uprave.

PU: "Poreski alarm" zazvonio 750 puta za dva meseca

Reč je o novoj internet adresi simboličnog imena "poreski alarm", sa adresom www.poreskialarm.rs ili www.poreskialarm.gov.rs, na koju građani mogu da prijave uočene nepravilnosti u radu poreskih obveznika, koji je u funkciji je od 6. avgusta.

Osim neevidentiranja prometa preko fiskalne kase, građani su najčešće prijavljivali neregistrovane delatnosti i nepravilnosti kod obračuna poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Građanima je omogućeno da i ovim putem prijave poreske obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju odnosno sve one koji ne poštuju zakon i izbegavaju plaćanje poreza i drugih javnih prihoda.

Poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani su veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati.

Na osnovu analize rizika i ocene fiskalne izdašnosti, odnosno opravdanosti terenske kontrole, donose se planovi kontrole.

Zbog ograničenog broja inspektora i imajući u vidu troškove terenske kontrole posebno se vodi računa o tome da svaki izlazak na teren bude opravdan i efikasan.

Kaznene mere preduzimaju se samo ako inspektori na terenu utvrde nepravilnosti, odnosno potvrde se navodi iz prijave, navodi se u saopštenju. Poreska uprava stalno razvija savremene kanale komunikacije sa poreskim obveznicima.

U pripremi su novine koje će dodatno olakšati građanima Srbije da mogu brzo da reaguju kada uoče poreske nepravilnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreski alarm poreski inspektori porez građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana