Tekst objavljen: 02.01.2019 12:00        


Kako bi kupovina i prodaja akcija na berzi bila isplativa neophodno je da investitor ima bar minimalna ekonomska i finansijska znanja da bi procenio potencijal svog ulaganja u akcije.

Put do prve akcije: Kako prepoznati dobru kompaniju?

Kamatica će u narednom periodu pokušati da pruži najvažnije informacije i savete kako bi svi oni koji imaju višak kapitala, i žele da ulažu, stekli osnovna znanja o trgovini akcijama na berzi i izboru kompanija koje mogu da donesu dobit.

Najisplativiji Metalac i Aerodrom


Najveću zaradu u poslednje tri godine, na Beogradskoj berzi, donele su akcije Metalca i aerodroma „Nikola Tesla“. Kompanija Metalac je godinama poznata po dobroj korporativnoj kulturi i poštovanju prava manjinskih akcionara, koju prati i redovna isplata dividende koja se mahom povećavala iz godine u godinu.

Visok prinos donele su akcije aerodroma „Nikola Tesla“ i to najviše zbog koncesije koja je znatno uvećala vrednost ovoj kompaniji. Praksa pokazuje da se najveći prinos na berzi ostvari kada se kupe akcije koje u bliskoj budućnosti postanu predmet preuzimanja, jer tada vlasnici obično dobijaju visoku premiju na trenutnu tržišnu vrednost.

Dobra kompanija nije isto što i dobra akcija

Osim profitabilnosti kompanija, postoje još neki parametri koji pokazuju koliko su te akcije vredne kupovine. Dešava se da dobra kompanija nije isto što i dobra akcija, jer je ona skupa.

„Neophodno je uključiti veliki broj investicionih pokazatelja koji obuhvataju odnos tržišne vrednosti kompanije i očekivane dobiti, odnos tržišne i knjigovodstvene vrednosti kompanije, odnos zaduženosti i kapitala, zaduženosti i profitabilnosti, dividendni prinos... Razvoj kompanije može se analizirati na osnovu njenih ostvarenja u prošlosti i aktuelnog položaja koji ukazuju na njen budući put. Tu se misli na aspekte tržišne pozicioniranosti, strateškog vođenja, kvaliteta odluka menadžmenta, kvaliteta proizvodnog ili uslužnog programa koji se nudi i razvija“, objašnjava Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće „Momentum“.

Za početak možda je najsigurnije kupovati akcije iz manje rizičnih sektora. U tu grupu spadaju akcije kompanija koje se bave komunalnom delatnošću, farmacijom, industrije hrane, telekomunikacija. Kompanije u ovim biznisima nemaju većih oscilacija u poslovanju čak i kada ekonomija zapadne u krizu. S druge strane su kompanije iz takozvanih „ciklične delatnosti“. One imaju veliki rast u godinama uzleta ekonomije, ali u godinama krize beleže i znatno veći pad. To su bankarstvo, građevinarstvo, veći deo industrije. Važna, ali ne i najvažnija stavka je i isplata dividendi, odnosno deo profita kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Da bi kompanija isplatila dividendu treba da bude profitabilna, zatim, da uprava predloži usvajanje dividende i na kraju ovu odluku donese skupština akcionara koja je vrhovno telo svakog akcionarskog društva. Obično kompanije koje se nalaze u ranoj fazi rasta i razvoja ne isplaćuju dividendu, dok je to čest slučaj kod kompanija u zreloj fazi.

Kako do akcija stranih kompanija?

Neophodno je naći brokersku kuću, odnosno berzanskog posrednika, koja ima otvorene kanale ka svetskim berzama. Kada se potpišu ugovori i deponuje novac u stranoj valuti moguće je ispostaviti nalog za kupovinu akcija.
Na primer, Amazon i Alphabet (Google) nikada nisu isplatili dividendu, dok ih Apple i Microsoft isplaćuju. Na domaćem tržištu većina kompanija iz korpe indeksa Belex15 isplaćuju dividende, što je pak bila retkost pre samo desetak godina kada je mali broj kompanija delio profit sa akcionarima“, kaže Nenad Gujaničić iz „Momentum“-a.

Prilikom trgovanja akcijama treba računati i na određene troškove. Jedan od njih je brokerska provizija, i ona zavisi od kompleksnosti usluge koja se nudi. Najjeftiniji su „puki berzanski posrednici“ samo ispostavljaju nalog na tržište. To su diskontni brokeri i oni naplaćuju minimalne provizije. Kako se kvalitet usluge usložnjava raste i cena usluge brokera. Na domaćem tržište standardna brokerska provizija usled njegove nelikvidnosti, odnosno malih prometa je jedan procenat, ali je znatno manja za veće iznose novca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina akcija dividenda akcije berza Nenad Gujaničić kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana