Tekst objavljen: 12.01.2019 14:37        


Građani Srbije moće će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica" (face recognition system), najavljuje za Tanjug guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Računi će se plaćati i "prepoznavanjem lica"

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

"Biće moguće da se preko skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje", kaže guverner:

"To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet".

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude "pozitivno" plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi za komunalije Narodna banka Srbije plaćanje računa računi sistem plaćanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana